‘Het vrouwelijk orgasme is als een mannentepel’

Populairwetenschappelijk magazine KIJK trekt de stoute schoenen aan en duikt in het mysterie van het vrouwelijk orgasme. Want waarom mannen klaarkomen, moge duidelijk zijn. Maar wat is de reden dat ook vrouwen tot een hoogtepunt kunnen komen? Evolutionair gezien is dat toch helemaal niet nodig?

Om maar met de deur in huis te vallen: een orgasme is voor een man noodzakelijk voor zijn spermadonatie. Zonder hoogtepunt en de bijbehorende spiertrekkingen geen kans op nageslacht. Evolutionair gezien heel logisch dus dat een man geniet van seks. Maar waarom moet een vrouw ook tot een oh-ja-daar-ja-ga-door-moment komen?

Mannentepel
Genieten van seks: wat op het eerste oog zo logisch lijkt, is het volgens de wetenschap helemaal niet. Daarom bijt KIJK zich deze maand vast in het dilemma achter lust en zet de meerdere theorieën uiteen. Tipje van de sluier? Een vrouwelijk orgasme is als een mannentepel. De man heeft die voor hem nutteloze knopjes alleen maar omdat ze in de baarmoeder al worden ‘aangemaakt’ voordat het geslacht van de foetus wordt bepaald. Zo zit het ook met de mogelijkheid van het orgasme. Voor de man noodzakelijk, voor de vrouw slechts een erg prettig bijverschijnsel.

Startsein
En dan nog iets raars… Aan een vrouw is op geen enkele manier te zien wanneer haar eisprong plaatsvindt, terwijl dát het moment is waarop ze vruchtbaar is. Daardoor doen mensen het evolutionair gezien onnodig vaak; de hele maand lang gaan we van bil. Bij chimpansees en bonobo’s gaat dat er een stuk efficiënter aan toe. Bij bonobovrouwtjes zwellen de geslachtsorganen groot en roze op, zodat iedereen kan zien dat ze vruchtbaar zijn. Prima: evolutie houdt niet van verspilling. Was het niet beter geweest als ook bij de mens een fysiek startsein gegeven werd? En waarom is dat dan toch niet het geval?

KIJK – niet weten maar begrijpen
Dat en meer vind je deze maand in het tien pagina’s tellende coververhaal van KIJK dat antwoord geeft op de vraag: waarom is seks lekker? KIJK 11/2012 ligt vanaf vrijdag 21 september in de winkel voor slechts € 2,99 of bestel hem hier direct.

Plaats een reactie