Het nut van multivitaminen

Vitaminen zijn onmisbare elementen om in een goede gezondheid te verkeren. Maar al te vaak bestaat er echter onduidelijkheid over wat vitaminen nu precies zijn en waarom ze juist zo belangrijk zijn.

Het woord ‘vitamine’ komt van het Latijn en betekent eigenlijk ‘stof die leven geeft’. Het gaat immers om een groep stoffen die noodzakelijk zijn om het menselijk lichaam precies te doen werken zoals het hoort: van de werking van hersencellen tot het bewegen van spieren, vitaminen zijn overal voor nodig.

Multivitaminen en waarom ze zo nuttig zijn

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de schijf van 5 krijg je in principe genoeg vitaminen binnen. Dit blijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het spreekt dan ook voor zich dat mensen op zoek gaan naar een oplossing om die tekorten zo goed mogelijk aan te vullen. Dat is precies waar een multivitamine bij kan helpen.

multivitamines

Een multivitamine is een soort supplement dat verschillende soorten vitamines bevat, in verhoudingen die ideaal zijn voor het lichaam. Vaak worden vitaminen per categorie ingedeeld (waaronder de B-vitamines, D-vitamines, enzovoort) die, afhankelijk van het supplement, in verschillende hoeveelheden en combinaties aanwezig zijn.

Een dergelijk supplement vooral nuttig is als het niet altijd lukt om gezond en gevarieerd te eten. Je bent druk, moe of hebt even geen zin om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ook zijn er situaties waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte. Zoals bij het ouder worden, herstel na ziekte, tijdens een zwangerschap of bij het afvallen.

Multivitaminen, verschillende vitaminen in één

Vitamines komen in ontelbare soorten en een duidelijk overzicht daarop is dan ook belangrijk. Geen enkele vitamine is belangrijker dan een andere en dat is precies waarom een multivitamine zo interessant is: de combinatie van verschillende vitaminen maakt het een geschikte aanvulling op een gezonde levensstijl.

  • B-vitamines

B-vitamines zijn uiterst belangrijk voor de werking van het metabolisme, het zenuwstelsel, enzovoort. De meeste multivitamines bevatten alle B-vitamines aangezien ze elkaars werking neigen te versterken.

  • Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen en de gezondheid van de huid, alsook het uitschakelen van vrije radicalen in de cellen. De meeste multivitmaines bevatten een vorm van vitamine C.

  • Vetoplosbare vitamines

Deze vitamines (vitamines A, D, E en K) spelen een grote rol bij de gezondheid van het bloed en de huid, het transport van voedingsstoffen door het lichaam en de productie van hormonen. Een multivitamine bevat minstens enkele van de vetoplosbare vitamines.

multivitamine

Een multivitamine heeft nog meer verrassingen

Vaak bevatten dergelijke supplementen echter meer dan vitamines. Denk bijvoorbeeld aan mineralen en sporenelementen. In tegenstelling tot geïsoleerde supplementen die bijvoorbeeld ofwel vitamine C, ofwel vitamine B1 bevatten, biedt een multivitamine alles in één.

Plaats een reactie