Het Nieuwe Haagse Kookboek

0
817

De chique huishoudschool aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag bestaat al lang niet meer. Haar recepten leven wel voort in Het Nieuwe Haagse Kookboek, al sinds 1934 hét basiskookboek voor vele generaties. Ook in deze feestelijk 82e editie, met 1964-omslag van Max Velthuys, blijken de beginselen van de oud-leraressen Stoll en De Groot nog altijd van onschatbare waarde. Some things never die…

Hoe marineer je vlees? Hoe kook je het perfecte ei? Hoe fileer je een vis? Het zijn van die vragen waarmee iedereen wel eens worstelt, zeker als je net leert koken. Sinds de jaren dertig kregen generaties meisjes les uit Het Haagse Kookboek, waaraan in 1982 ‘Nieuwe’ werd toegevoegd. En later kregen studenten het mee als ze op kamers gingen wonen en jonge stellen die gingen trouwen. Anno 2010 is Het Nieuwe Haagse Kookboek nog altijd een culinaire everseller, want iedereen kan wel wat leiding in de keuken gebruiken!

Veel is er met de jaren niet veranderd. Duidelijke recepten en een heldere uitleg van de basisbereidingen… dat blijft de essentie van dit onmisbare naslagwerk, dat als een van de eerste kookboeken meer kleur gaf aan de Nederlandse keuken en dat afstapte van de idee dat maaltijden vooral eenvoudig en voedzaam moesten zijn. Met Het Nieuwe Haagse Kookboek werd koken voor het eerst leuk.

Natuurlijk is het boek aan de tijd aangepast. Buitenlandse klassiekers als pesto, quiche en bouillabaisse zijn toegevoegd en de kooktijden van groenten zijn flink ingekort. Boontjes hoef je niet meer 30 minuten lang dood te koken! Gebleven zijn de groenten- en fruitkalender en ons persoonlijk favoriete hoofdstuk ‘Koffie-, thee- en avondvisite’. Nostalgie ten top en toch hartstikke handig bij een formeel bezoekje.

Na 75 jaar staat Het Nieuwe Haagse Kookboek nog altijd vooraan in de boekenkast. Of als snelkoppeling op je bureaublad! Want deze eeuwige topper uit het oude ’s-Gravenhage is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Boekgegevens

– Titel: Het Nieuwe Haagse Kookboek
– Auteurs: F.M. Stoll en W.H. de Groot
– Uitgave: Gebonden, 464 pagina’s
– ISBN: 978 90 215 4897 5
– Prijs: € 19,95; e-book: € 14,95
– Verschijningsdatum: 07 oktober 2010