Op 24 maart, Wereldtuberculosedag, organiseert het UMC St Radboud een interessant publieksprogramma over de ziekte tuberculose en over de noodzaak om deze ziekte wereldwijd met alle middelen te bestrijden: STOP TB NOW. Het programma is voor iedere belangstellende toegankelijk.
Sinds in 1913 in Dekkerswald de tuberculosezorg begon, zijn mondiaal vele miljoenen mensen gestorven aan de venijnige tuberculosebacterie, vooral in gebieden waar armoede heerst. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat tussen nu en 2015 nog eens tien miljoen mensen aan TB zullen sterven als we er niet in slagen de bestrijding van de ziekte te verbeteren. Ook in Nederland is de ziekte nog niet onder controle.
De Wereldtuberculosedag is voor het UMC St Radboud aanleiding om op 24 maart het publieksprogramma STOP TB NOW te organiseren over het nieuwe gevaar van tuberculose. Deskundigen van het UMC St Radboud leggen uit waarom bestrijding van tuberculose nog steeds erg actueel is.
Een betrekkelijk nieuw gevaar is de resistentie van de tuberculosebacterie tegen medicijnen. Recordhouder wat betreft resistentie is een streek in Noordwest Rusland, waar 28 procent van deTB-patiënten besmet is met een resistenteTB-bacterie. Zij kunnen niet geholpen worden met medicijnen. Een derde van hen overlijdt aan de ziekte.
Longarts dr. Cecile Magis-Escurra kent de tragiek van Nederlandse patiënten die op een buitenlandse reis ongemerkt de resistente bacterie oplopen. Zij is TB-coördinator in het UMC St Radboud en het UCCZ Dekkerswald. ‘Als medicijnen geen resultaat meer hebben, kunnen we alleen nog een operatieve ingreep uitvoeren.’
Een andere ontwikkeling is, dat zich meer patiënten aandienen met ziekteverschijnselen, die niet veroorzaakt worden door tuberculosebacteriën, maar door non-tuberculose mycobacteriën. Deze bacteriën komen overal voor, zelfs in de aarde van onze tuin. De mens dient zich hiertegen te wapenen. Dr. Jakko van Ingen, arts-microbioloog in opleiding, gaat in op zeer recente inzichten over tuberculose en non-tuberculose mycobacteriën.
In het UMC St Radboud zijn de ontwikkelingen op het gebied van TB-bestrijding aanleiding om binnenkort een TB-expertisecentrum te openen. Prof.dr. Paul Verweij, hoofd van de afdeling Medische microbiologie: ‘Bundeling van krachten van wetenschappers en behandelend specialisten vanuit verschillende interne specialismen levert veel voordelen op voor patiënten en onderzoek.’
Het STOP TB NOW-programma op donderdag 24 maart vindt plaats in de Hippocrateszaal (route 77), Geert Grooteplein Noord 21, 6525 EZ Nijmegen en duurt van 18.00 tot 19.00 uur