Het Máxima heeft de meeste top-specialisten aan boord

Máxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven heeft het hoogste aantal top-specialisten aan boord van alle topklinische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de uitslag van de MedNet-Topartsen verkiezing. Er zijn maar liefst twaalf artsen voorgedragen voor de titel. Twee specialisten gooiden hele hoge ogen: gynaecoloog Marlies Bongers en chirurg Gerrit Slooter. Zij zijn gekozen tot Toparts.

De Topartsen-verkiezing wordt jaarlijks gehouden door MedNet, een vakblad voor specialisten. Aan medisch specialisten wordt gevraagd aan welke vakgenoot (binnen hun eigen specialisme) zij hun dierbaren zouden toevertrouwen. Dit jaar brachten ruim 1200 artsen hun stem uit, opnieuw meer dan de voorgaande jaren. Vakgenoten adviseren hun dierbaren om gynaecoloog Marlies Bongers of chirurg Gerrit Slooter te raadplegen bij gezondheidsproblemen. In totaal zijn er 29 Topartsen gekozen in de 12 specialismen die de kiesdrempel hebben gehaald.

De MedNet-verkiezing werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Opvallend is dat de topklinische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen steeds beter scoren ten opzichte van de academische centra. Vooral de topklinische ziekenhuizen doen het goed. Vorig jaar was 57 procent van de Topartsen werkzaam in een topklinisch of algemeen ziekenhuis, dit jaar is dat 68 procent (50 procent in een topklinisch ziekenhuis en 18 procent in een algemeen ziekenhuis). Bij de topklinische ziekenhuizen staat Máxima Medisch Centrum bovenaan, gevolgd door Medisch Centrum Alkmaar en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Bij de academische ziekenhuizen neemt het UMC St. Radboud de toppositie in met drie eerste plaatsen op inwendige geneeskunde, kindergeneeskunde en klinische genetica, gevolgd door het Academisch Medisch Centrum en het Maastricht UMC. Het aandeel vrouwen neemt ook verder toe, van 14 procent vorig jaar naar 21 procent in 2010.

Het Máxima scoorde ook in het verleden al hoge ogen. In 2009 wonnen plastisch chirurg Maarten Fechner en gynaecoloog Martine Porath de titel. Vorig jaar was Marlies Bongers ook al benoemd tot Toparts. Het Máxima is er trots op dat ook chirurg Gerrit Slooter, na verschillende nominaties, nu ook echt tot de top drie van Nederland behoort.

Plaats een reactie