Het lukt kabinet niet om zorg te hervormen

0
487

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is blij dat het CPB nu ook concludeert dat de PGB-plannen van het kabinet onhaalbaar zullen zijn. “Dit kabinet blijft de PVV maar tegemoet komen met plannen die later niet blijken te werken. Het is slecht voor de mensen met een PGB die hun keuzevrijheid kwijtraken. Het kost maar liefst 20.000 banen in de zorg en het maakt de instellingen overvol. Wij willen échte hervormingen in de zorg.”

Minder zorg, geen bezuinigingen
Er kan hooguit 600 miljoen euro bespaard worden, veel minder dan de 900 miljoen wat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS eerder gezegd heeft. Dijkstra: “Ongelofelijk dat de staatssecretaris altijd vol gehouden heeft dat dit de enige juiste weg is. Het gaat dus om veel minder geld dan beloofd. En: mensen krijgen met deze plannen minder zorg dan voorheen. Het kabinet heeft altijd gezegd dat mensen dezelfde zorg zouden krijgen, een zoethoudertje dus. Sterker nog: als mensen dezelfde persoonlijke zorg willen houden, is de besparing 0 euro.”

Prinsjesdag
“De staatssecretaris beweert wel dat er meer personeel in de zorg gaat komen, maar door deze bezuiniging alleen al verdwijnen er 20.000. Het kabinet maakt er een potje van met de zorg, en ik moet nog zien wat Prinsjesdag gaat brengen. Als echte hervormingen onder druk van de PVV uitblijven, verwacht ik grote problemen” aldus Dijkstra.

Vorig artikelFriese molens open voor publiek
Volgend artikel‘Plan CDA poging tot vlottrekken natuuronderhandelingen’
Democraten 66 (D66) is een Nederlandse politieke partij van sociaal-liberale signatuur. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 personen (van wie 25 in andere partijen actief waren geweest). Initiatiefnemers waren de journalist van het Algemeen Handelsblad Hans van Mierlo, die partijleider werd, en Amsterdams VVD-gemeenteraadslid en fractievoorzitter Hans Gruijters die de feitelijke initiatiefnemer tot het vormen van de politieke partij D'66/D66 was. Het belangrijkste standpunt van de partij was het democratiseren van het Nederlandse politieke stelsel. Na de verkiezingen van 1967 kwam D'66 de Tweede Kamer binnen met 7 zetels. Tegenwoordig is de partij nog altijd voorstander van bestuurlijke vernieuwing, maar staan ook andere thema's, zoals individuele ontplooiing en Europese samenwerking, centraal.