Het Kansspel in de Geneeskunde

Alles in de geneeskunde berust op kansen en weinig op zekerheid vindt Gerard Jansbergen. Als arts verbaast hij zich over dat patiënten eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn en daarmee ook het nut van een behandeling niet kunnen inschatten.

Boekpresentatie, Gerard Jansbergen, Pia DijkstraBoekpresentatie: Gerard Jansbergen overhandigt het eerste exemplaar aan Pia Dijkstra, lid Tweede Kamer, woordvoerder gezondheidszorg D66.

Hij heeft een boek geschreven voor de gebruiker van de geneeskunde: de patiënt. Hij wil de patiënt emanciperen door ‘m antwoord te laten geven op de vraag hoe deze zich kan voorbereiden.

Gerard Jansbergen, arts voor integrale geneeskunde en mede-grondlegger van AVIG (Artsen Vereniging voor Integrale Geneeskunde) heeft zijn eerste boek uitgebracht. De drijfveer voor dit boek was verbazing. Aan de ene kant over het routinematig medisch handelen volgens protocollen in de gangbare geneeskunde. Aan de andere kant over de onwetendheid van patiënten hierover.

Kansspel in de geneeskunde, Gerard Jansbergen

Na het lezen van het boek komt je als patiënt uiteindelijk tot de conclusie dat het goed voor je is om zelf alert te zijn, de juiste vragen te stellen en mee te beslissen. ‘Gezondheid is je eigen onderneming’ is de boodschap van het boek.

Het boek is geschreven voor gebruikers van de geneeskunde, onze patiënten/cliënten maar professionals kunnen er ook hun voordeel mee doen. De titel duidt er op dat alles in de geneeskunde berust op kansen en weinig op zekerheid. Soms zijn de kansen op verbetering groot, bijvoorbeeld bij acute interventies. Vaak zijn de kansen beperkt. Dat is met name het geval in chronische, complexe situaties.

HET KANSSPEL IN DE GENEESKUNDE gaat over:

  • het grijze gebied, het speelveld waarin patiënten en artsen elkaar ontmoeten
  • de relatie tussen gezondheid en ziekte
  • de rol van de medische wetenschap
  • manieren waarop wetenschappelijke kennis wordt verzameld en gepresenteerd
  • het cholesterol probleem als voorbeeld van medische marketing
  • de zorgparadox
  • geloof in de wetenschap
  • mondigheid
  • gezonde geneeskunde met oog voor pluriforme invalshoeken

Inkijkversie

Als wetenschap de moeder van de geneeskunde is, dan is zij wel een duistere stiefmoeder zodra het ingewikkeld wordt. De dokter leert van de wetenschap wat hij moet doen bij kortdurende interventies. Maar bij complexe en langdurige gezondheidsproblemen of -risico’s is er een groot grijs gebied en daar biedt toepassing van de wetenschap slechts een kleine kans op persoonlijk voordeel. Artsen vertellen daarover weinig. Wie zet in op een kansspel als hij weet dat de kans op voordeel gering is?

Bibliografische gegevens
Titel: Het kansspel in de geneeskunde
Ondertitel: Een pleidooi voor gezonde zorg
Auteur: Gerard Jansbergen
Omvang: 288 pagina’s
ISBN: 9789490085469
Prijs: € 19,95

Bestellen: Het kansspel in de geneeskunde

Plaats een reactie