“Het grijze gebied tussen gezond en gek”

Alsof de Bijbel wordt herzien, zoveel stof doet het vernieuwde psychiatrische handboek DSM-5 opwaaien. De nieuwe DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) lijkt een lichtend baken voor psychiatrische kwesties. Kunnen volwassenen ook ADHD krijgen? Is rouw een psychische stoornis? En kun je op basis daarvan ziek gemeld worden? Het handboek wordt namelijk gebruikt door verzekeraars om te bepalen voor welke aandoeningen behandelingen worden vergoed.

Malou van HintumMalou van Hintum, zelfstandig journalist en publicist.

Overschat hulpmiddel
En dat is een kwalijke zaak, vindt Malou van Hintum. In de zomer van 2012 verscheen haar boek ‘Doe eens normaal. Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses’. Daarin behandelt ze hete hangijzers in de psychiatrische zorg. Is een ‘etiket’ nou goed of niet? Komt ADHD vaker voor, of zijn we ons meer gaan aanstellen? En wordt de DSM niet overschat? In feite is het handboek niet meer dan een hulpmiddel voor psychiaters. Of iemand een stoornis heeft, kun je niet aflezen in de DSM. Daarvoor is een uitgebreid gesprek over zijn mogelijkheden, beperkingen en situatie nodig.

Doe eens normaal, Malou van Hintum

Etikettenconfetti
In ‘Doe eens normaal’ plaatst Van Hintum psychiatrische labels in maatschappelijk perspectief. Soms zeggen ze namelijk meer over de maatschappij dan over de persoon die eraan lijdt. Dat de maatschappij meer van mensen is gaan eisen bijvoorbeeld, op cognitief en sociaal-emotioneel gebied. En dat oneffenheden daardoor eerder aan het licht komen dan vroeger. ‘Doe eens normaal’ onderzoekt het grijze gebied tussen gezondheid en gekte en stelt de vraag hoe royaal je in dat gebied met etiketten moet strooien.

Deskundige
Malou van Hintum heeft een uitgesproken mening over dit onderwerp en kan deze begrijpelijk en bondig formuleren. Hoewel van oorsprong politicoloog, bracht haar interesse de wetenschapsjournaliste/publiciste al vroeg op het terrein van sociologie, psychologie en psychiatrie.

Meer informatie
http://www.malouvanhintum.nl
http://www.malouvanhintum.nl/doe-eens-normaal/

1 gedachte over ““Het grijze gebied tussen gezond en gek””

Plaats een reactie