Het geheim van de koude douche

Bij het zoeken naar een leuk onderwerp voor dit blog, moest ik terugdenken aan een onderwerp dat vorig jaar redelijk prominent de pers haalde. ‘Plassen in de douche’! las ik dat goed?

Douchekop, douche

Jazeker, het kabinet, inclusief Tweede Kamerleden spoorden de Nederlandse burger aan om vooral te plassen onder de douche. ‘Dat zou water besparen!’. En volgens mij scheelt dat ook. U mag er van vinden wat u denkt.

Door: Henk Handlogten

Daarnaast moest ik ook denken aan een boek dat ik vorig jaar las, waar een ander ‘koude’ douche geheim werd ontsluierd.

In zijn boek Body, een lijfboek prikt Timothy Ferriss ballonnetjes door op het gebied van afslanken, diëten en trainingsmethoden. Zo is hij geïnteresseerd in wat ‘temperatuur’ met ons lichaam doet.

Hij stelt in het hoofdstuk IJstijd: ‘Laten we maar beginnen met kou. Niet erg modieus, maar het werkt wel’. Eén van zijn vier tips is: Neem een koude douche van 5-10 minuten voor het ontbijt en/of voor het slapengaan. Daaraan voorafgaand licht hij toe ‘dat’ en ‘waarom’ topsporters veel doen aan temperatuurbeheersing. Wetenschappelijk onderzoek bij onder meer Eskimo’s (koude omgeving, meer verbranding) heeft aangetoond, dat koude niet alleen de lichaamsvetten sneller verbrand, maar ook de spierontwikkeling stimuleert.

Beheers dus je temperatuur als je wilt afvallen en tevens sterkere spieren wilt. Dit is goed te combineren met fitness. Ik wil u het ritueel niet onthouden.

Laat eerst 1 – 2 minuten heet water over het hele lichaam stromen, stap dan uit de waterstraal en zeep je haar en hoofd in met shampoo. Zet het water dan op koud en spoel alleen je haar en hoofd. Draai je dan om, zodat het water je laag in de nek en hoog op je rug geraakt. Blijf zo 1-3 minuten staan om te acclimatiseren en zeepje in. Draai je weer om en spoel je af. Reken maar dat je hiervan wakker wordt.

Zelf douche ik me nu al een jaar koud volgens de hierboven beschreven methode en……het werkt. Zo heeft de douche weer een geheim prijsgegeven en bespaart u niet alleen op water maar ook op gewicht. Proberen zou ik zeggen.

Plaats een reactie