Het gaat weer kriebelen!

Het weer heeft nog last van een identiteitscrisis. Het ene moment zie ik mensen voorbij sleeën en het andere moment wordt de regenjas tevoorschijn gehaald.

De dagen worden langzaam weer langer en soms schijnt een bleek zonnetje. Ik voel het aan mijn water, de lente komt eraan! Dat betekent een toename aan verleidingen, zeker voor onze jeugd.

Zo is het eind deze week weer Valentijnsdag en is er niet voor niets een “week van de lentekriebels” half maart. Tijdens deze week staan scholen stil bij alle aspecten van seksuele gezondheid, zie www.weekvandelentekriebels.nl.

De zogenaamde puberleeftijd is voor jongeren een verwarrende tijd. Zoals gezegd groeit het aantal verleidingen. Grenzen zijn niet vanzelfsprekend. Bij het beantwoorden van vragen als “Is het slim om te gaan roken of niet?” en “Verantwoord alcoholgebruik, wat is dat?” hebben jongeren hulp nodig.

De jeugdgezondheidszorg richt zich ook op deze doelgroep. Vanuit het Rijk is er zelfs extra geld beschikbaar gesteld. Terecht als je het mij vraagt. Een gezonde leefstijl draagt tenslotte bij aan individueel geluk en geeft – uiteindelijk – minder maatschappelijke druk.

Reageren op deze column kan via communicatie@ggd.nl. U kunt mij ook volgen op Twitter.

Laurent de Vries
Laurent de Vries is directeur van GGD Nederland, de koepelorganisatie van de Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten in Nederland.

Plaats een reactie