Het einde van de tippelzone

Elly tippelt in Heerlen op een van de laatste tippelzones in Nederland. Ooit leken de zones de ideale oplossing voor prostitutie-overlast.

TV-programma De Vijfde Dag over het einde van deze oer-Hollandse gedoogconstructie.

Uitzending: Donderdag 25 oktober 2012 om 21.05 uur op Nederland 2

Eens was Nederland het grote voorbeeld en kwam de hele wereld kijken hoe wij dat toch deden met onze verslaafde prostituees. Iedereen op één plek, makkelijk te controleren. Het tegendeel bleek. Al snel waren de zones bron van overlast, vrouwenhandel en drugscriminaliteit.

In 2003 sloot de eerste tippelzone. Zo’n ideale oplossing bleek het toch ook weer niet. In de jaren erna volgden Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. De zones in Arnhem en Nijmegen worden afgebouwd en eind dit jaar sluit de tippelzone in Heerlen.

Pooier
De tippelzone kost de gemeente elk jaar 350 duizend euro voor beveiliging, onderhoud en taxikosten van de vrouwen. Wethouder Peter van Zutphen vraagt zich af waarom de gemeente überhaupt de tippelzone heeft geopend. “De gemeente treedt op als pooier als ze prostitutie faciliteert met een hoop gemeenschapsgeld.”

De Vijfde Dag volgt Elly, Viola en Karin. Zij zijn de laatste hoeren die nog werken op de tippelzone. We volgens ze ’s nachts, overdag en zien de rauwe kanten van hun werk en leven. Eind dit jaar vervalt hun werkplek. Dromen ze van een nieuwe start of regeert de angst voor de toekomst?

Plaats een reactie