Het belang van goede huisartsenzorg in Naarden

Een bloeddrukmeting, een knieblessure, het plaatsen van een spiraaltje. Maar ook psychische problemen, zoals angstklachten en depressie. Het zijn enkele voorbeelden van klachten en vragen waar een huisarts als eerste aanspreekpunt mee te maken heeft. De onderdelen van de huisartsenzorg, zoals preventie, voorlichting, diagnose en behandeling, zijn heel divers. Lees hier meer over de verschillende werkterreinen van een huisarts Naarden.

Diagnose stellen en behandeling starten

Aandoeningen waar mensen vaak een afspraak voor maken bij de huisarts zijn bijvoorbeeld een infectie, een huidprobleem of pijn. De huisarts stelt de diagnose en start met de behandeling. Ook een kleine ingreep kan door de huisarts worden gedaan, zoals het hechten van een wond of het weghalen van een wrat. Een huisarts verleent bovendien specifieke zorg op het gebied van gezondheid van vrouwen, mannen, kinderen en ouderen. Het gaat hier bijvoorbeeld om vragen van de patiënt over de ontwikkeling van een zoon of dochter of een gesprek over anticonceptie of overgang.

Chronische aandoeningen behandelen

De huisarts is verantwoordelijk voor de begeleiding en behandeling van mensen met een ziekte die langdurig aanwezig is. Diabetes en hoge bloeddruk zijn hier voorbeelden van. Naast medicatie voorschrijven en controles uitvoeren is ook het geven van leefstijladvies bij deze aandoeningen een belangrijke taak. Soms heeft een huisartsenpraktijk een praktijkondersteuner somatiek voor de begeleiding van dit soort langdurige lichamelijke aandoeningen, waaronder ook COPD, astma en risico’s op hart- en vaatziekten vallen.

Periodieke gezondheidscontroles en preventieve zorg

Vaak kan het nuttig zijn voor een patiënt om een beoordeling van de algemene gezondheidstoestand te krijgen of de risicofactoren voor ziekten vast te stellen. Hiervoor kan de huisarts een periodieke controle doen en bijvoorbeeld een bloeddrukmeting doen, een uitstrijkje maken of het cholesterolgehalte testen. Daarnaast kan een bloedonderzoek worden aangevraagd. Gezondheidsadviezen maken ook deel uit van deze controle. Met advies over gezondheidsmaatregelen, zoals vaccinaties, afvallen en stoppen met roken, geeft de huisarts ten slotte ook preventieve zorg. Deze zorg is gericht op het voorkomen van ziektes.

Geestelijke gezondheid begeleiden

Veel voorkomende mentale klachten waar mensen mee naar de huisarts gaan zijn slaapproblematiek, angst, depressie of een alcohol- of drugsverslaving. De huisarts vraagt door naar de problemen en geeft advies over mogelijke oplossingen en de omgang met het probleem. De arts bepaalt bovendien of een doorverwijzing naar een psycholoog, psychiater of andere specialist noodzakelijk is. Ten slotte kan de huisarts adviseren over online zelfhulp of apps ter verbetering van de geestelijke gezondheid. Hiermee kan de patiënt zelf werken aan een verbetering van zijn psychische problemen.

Acute problemen en noodgevallen afhandelen

Een huisarts heeft regelmatig te maken met acute problemen en levensbedreigende situaties. Zo kan zich iemand melden die een onverwachte klacht heeft die meteen aandacht nodig heeft, en die niet kan wachten tot de volgende dag. Ook noodsituaties, zoals een hartaanval of een heftige allergische reactie, kunnen zich voordoen bij een patiënt. De huisarts beoordeelt de ernst van de situatie en staat klaar om eerste hulp te geven. Andere taken zijn het geven van medicijnen, het doorverwijzen naar het ziekenhuis en het inschakelen van een ambulance.

Goede huisartsenzorg is belangrijk voor jong en oud

Als het gaat om lichamelijke en geestelijke gezondheid is de huisarts dus het eerste aanspreekpunt. Hij of zij is niet alleen belangrijk voor de diagnose en behandeling van ziekten, maar ook voor de begeleiding bij langdurige aandoeningen en het doorverwijzen naar een specialist. Een huisarts heeft met mensen van alle leeftijden te maken, die behoefte hebben aan een persoonlijke benadering. Een huisartsenpraktijk met een moderne aanpak die inwoners van Naarden zowel telefonisch als persoonlijk goede zorg levert is Huisartsen Kievit. Deze praktijk is ingesteld op werkende ouders en heeft ook een avondspreekuur.

Plaats een reactie