Het belang van een goed matras voor je gezondheid

Een goede nachtrust heeft veel invloed op je dagelijkse leven, productiviteit, gezondheid en geluk. Als je slecht slaapt leidt dit tot stress, oververmoeidheid en lichamelijke klachten. Het is dan ook heel belangrijk dat je fijn en voldoende slaapt. Een goed matras zorgt voor een goede nachtrust. Je ligt dan veel comfortabeler en valt sneller in slaap.

De meeste matrassen gaan 8 tot 10 jaar mee. Hierna gaat de kwaliteit achteruit en is je matras aan vervanging toe. In al die jaren heeft je matras veel te verduren gehad, zoals het verwerken van het lichaamsvocht dat je ’s nachts verliest, het opvangen van huidschilfers en het verdelen van je gewicht. Dit deed je matras allemaal terwijl jij heerlijk lag te slapen.

Wanneer is je matras aan vervanging toe?

Als je matras aan vervanging toe is dan merk je dit onder meer aan een kuilvorming. Je lichaam wordt minder ondersteund, waardoor je last kunt krijgen van je nek, schouders of rug. Verder kan het ook voorkomen dat je allergieën krijgt, omdat het matras de huidschilfers en stoffen niet meer opvangt.

Een goede ondersteuning

Als je slaapt, zak je vaak dieper in het matras weg. Wanneer je matras geen ondersteuning meer biedt, kun je in een verkeerde houding in bed liggen. Een goed matras biedt je wel de juiste ondersteuning en verdeelt de druk op de juiste manier. Het maakt dan niet uit in welke houding je slaapt. Je lichaam komt dan echt tot ontspanning en je wordt ’s ochtends uitgerust wakker. Topdekmatrassen kunnen extra ondersteuning bieden bij de juiste ondersteuning.

Je slaapt hygiënischer

Je matras is een aantrekkelijke plek voor huisstofmijt. Deze kleine wezentjes kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk en benauwdheid. Vooral mensen met astma, hooikoorts of een huisstofmijtallergie hebben hier last van. Om allergieën te voorkomen, is het een advies om je matras om de 10 jaar te vervangen.

Een optimale ventilatie

Een goed matras biedt je niet alleen de juiste ondersteuning, maar zorgt ook voor een optimale ventilatie. De ventilerende eigenschappen van het matras zorgen voor een fijne slaaptemperatuur. Een ouder matras ventileert niet meer optimaal en houdt de warmte vast. Hierdoor heb je het sneller warm als je slaapt en ga je meer zweten. Vervolgens houdt het matras vocht vast, waardoor het klam wordt. Iets dat ook weer leidt tot een mindere nachtrust.

Plaats een reactie