Het begint in de baarmoeder

Is de baarmoeder een veilig paradijs waaruit het kind na een maand of negen wreed wordt verstoten of een omgeving vol gevaren? De interactie tussen moeder en ongeboren kind en de latere gevolgen daarvan staan centraal tijdens het symposium ‘Het begint in de baarmoeder’.

De bijeenkomst vindt plaats op 11 maart ter gelegenheid van het afscheid van gynaecoloog Kees Boer, die vooral bekendheid verwierf als deskundige op het gebied van de zorg voor zwangeren met hiv.

Gerenommeerde wetenschappers als neurobioloog Dick Swaab en bioloog Midas Dekkers laten hun licht schijnen over de prille ontwikkeling van de mens in de baarmoeder.

Boer zelf spreekt over ‘Een verslavende omgeving’. In zijn bijdrage belicht hij de invloed van het gebruik van genotmiddelen door de zwangere en de aanstaande vader op de foetus in de baarmoeder en tijdens de periode daarna.

In de lunchpauze kunnen bezoekers het werk van drie kunstenaars bekijken: Monika Auch, Rachel Corner en Marianne den Hartog.

Precies een kwart eeuw geleden werd Boer belast met de zorg voor drugsverslaafde zwangeren; korte tijd later kwam daar een nog ingewikkelder patiëntengroep voor in de plaats: zwangeren met aids.

Hij startte als eerste in Nederland een verloskundig en gynaecologisch spreekuur voor hiv-geïnfecteerden, en organiseerde met collega’s uit het AMC overal in het land praktische cursussen over counceling voor en tijdens de zwangerschap.

Nu nadert het jaarlijkse aantal met hiv geboren baby’s de nul. ‘De combinatie van antivirale HAART-therapie en een gewone, vaginale bevalling blijkt prima te werken’, aldus Kees Boer. ‘Bovendien worden alle Nederlandse zwangeren sinds 2004 standaard op hiv getest.’

Meer informatie over het symposium en het volledige programma vindt u op: www.moeder-om-kind.nl

Plaats een reactie