Het afweersysteem activeren tegen kanker

Het afweersysteem is niet alleen in staat virussen en bacteriën te bestrijden, maar kan ook kankercellen herkennen en opruimen. De zogenaamde dendritische cellen spelen hierin een belangrijke rol. Dit zijn cellen die vreemde binnendringers in het lijf en kankercellen kunnen herkennen.

Vervolgens alarmeren zij de cellen van het afweersysteem die deze binnendringers daadwerkelijk ook kunnen opruimen. Internist-oncoloog Joost Lesterhuis deed onderzoek met dendritische cellen bij patiënten met uitgezaaid melanoom en darmkanker.

Deze patiënten kregen hun eigen dendritische cellen, die in het laboratorium waren gekweekt en geactiveerd, toegediend, met als doel dat het eigen afweersysteem de kankercellen vernietigt. In een klein aantal patiënten zijn hoopgevende resultaten gezien. Deze methode moet nog verder geoptimaliseerd worden voordat het als een standaardtherapie gebruikt kan worden.

Biografie

Joost Lesterhuis (Leeuwarden, 1975) voltooide cum laude de studie geneeskunde aan de VU te Amsterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdelingen Tumor Immunologie en Medische Oncologie, binnen het onderzoeksinstituut Oncologie van het UMC St Radboud.

Voor dit onderzoek ontving hij diverse prijzen, onder meer van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Duitse Academie van Wetenschappen. In 2010 ontving hij een vierjarig fellowship van KWF Kankerbestrijding voor vervolg van het onderzoek. Lesterhuis is als internist-oncoloog werkzaam in het UMC St Radboud.

Promotiegegevens
Promovendus: de heer drs. W.J. Lesterhuis
Titel promotie: Dendritic cells in cancer immunotherapy
Promotors: De heer prof. dr. C.J.A. Punt, de heer prof. dr. G.J. Adema
Copromotors:Mevrouw dr. I.J.M. de Vries
Datum: maandag 6 december 2010, 15:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie