Het Academisch Ziekenhuis: nieuwe reeks tv-afleveringen

In Het Academisch Ziekenhuis laat presentatrice Mirella van Markus de kijker kennis maken met de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied. We volgen artsen die aan de wieg staan van innovatieve therapieën of operatiemethodes, en patiënten die een actieve rol spelen in hun eigen behandeltraject.

Aflevering 1: woensdag 24 november, Ned. 1, 19.25 uur
In de eerste aflevering van de nieuwe reeks ontmoet Mirella de zesjarige Rosalie. Na jarenlange onzekerheid weten haar ouders nu eindelijk dat Rosalie een aangeboren afwijking heeft; het 22q11 syndroom. Door het ontbreken van een stukje van een chromosoom hebben kinderen met dit syndroom een combinatie van ernstige afwijkingen. Hartproblemen en afweerstoornissen maken van patiëntjes met 22q11 kwetsbare kinderen. De familie bezoekt een multidisciplinaire poli die gespecialiseerd is in dit relatief vaak voorkomende, maar weinig bekende syndroom.
Een nieuwe, baanbrekende behandeling moet de veel te hoge bloeddruk van mevr. Uyleman verlagen.
En de achttienjarige Jaleesa hoopt met de hypermoderne Cyberknife bestraling haar gevecht tegen kanker alsnog te winnen.

Aflevering 2: woensdag 1 december, Ned. 1, 19.25 uur
In aflevering 2 leert Mirella de achtjarige Jesse kennen. Hij heeft een ernstige, aangeboren huidziekte; epidermolysis bullosa of kortweg EB geheten. Jesse heeft pijnlijke blaren op zijn hele lichaam, maar ook in mond en slokdarm. Een nieuw onderzoek biedt hoop op gedeeltelijke genezing.
De dertigjarige Sascha kiest voor een innovatieve operatie om de tumor bij haar hypofyse te laten verwijderen. Vroeger moest bij deze operatie de hele schedel worden gelicht, maar dankzij een nieuwe techniek kan de tumor nu via neus en een klein sneetje in de wenkbrauw worden verwijderd.
En Janine moet een belangrijke beslissing nemen. Enkele jaren geleden werd in haar familie een gen ontdekt dat de kans op maagkanker enorm verhoogt. Door haar hele maag preventief te laten verwijderen kan de 22-jarige Janine dit risico drastisch verminderen.

Meer informatie: Het Academisch Ziekenhuis

Plaats een reactie