Hersenonderzoek toont afwijkingen aan bij borderline

Psychiater Koen Grootens deed onderzoek naar neurobiologische achtergronden en medicamenteuze behandeling van borderline-persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie. Met behulp van modern hersenonderzoek toont hij (onder andere) verschillende functiestoornissen aan bij borderlinepatiënten.

Zo blijkt dat zij moeite hebben met het onderdrukken van zintuiglijke prikkels en reflexmatige oogbewegingen. Ook registreren hun hersenen fouten in het eigen gedrag minder goed. Het onderzoek van Grootens geeft meer inzicht in de biologische basis achter ernstige psychiatrische symptomen, zoals impulsiviteit.

Koen Grootens (Oss, 1975) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Hij is als psychiater werkzaam in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, met als aandachtsgebied zwangerschapsgerelateerde psychiatrie. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het UMC St Radboud, binnen het Donders Centre for Neuroscience.

Promotie
– Promovendus: de heer drs. K.P. Grootens
– Promotors: De heer prof. dr. J.K. Buitelaar, de heer prof. dr. R.S. Kahn
– Copromotors: De heer dr. R.J. Verkes
– Titel promotie: Cognitive dysfunction and effects of antipsychotics in schizophrenia and borderline personality disorder
– Datum: donderdag 26 augustus 2010
– Tijd: 15:30 uur
– Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
– Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie