Bescherming van de hersenen aangetast bij MS

Schadelijke stoffen worden uit de hersenen naar de bloedbaan vervoerd door middel van transporteiwitten. Bij mensen met de ziekte multiple sclerose (MS) zijn deze transporteiwitten in de bloed-hersenbarrière verstoord. Dit blijkt uit onderzoek van Gijs Kooij, die donderdag 3 december promoveert aan VU medisch centrum.

De bloed-hersenbarrière wordt gevormd door endotheelcellen die de binnenkant van de bloedvaten in de hersenen bekleden. Deze endotheelcellen bevatten verschillende transporteiwitten, die de binnenkomst van voedingsstoffen voor de hersenen en het uitscheiden van potentiële schadelijke stoffen reguleren. Uit het onderzoek van Kooij blijkt dat het transporteiwit P-glycoproteïne verminderd tot expressie wordt gebracht in hersenendotheelcellen van MS-patiënten.

Daarnaast heeft hij in een diermodel voor MS aangetoond dat ook de functie van dit eiwit verminderd is. Het herstellen van de transportfunctie van de bloed-hersenbarrière is een mogelijke nieuwe manier om de ziekteverschijnselen van MS te verminderen

Verder heeft Kooij een nieuwe fysiologische functies beschreven van transporteiwitten. Ze kunnen namelijk ontstekingsmoleculen transporteren, waardoor ze bijdragen aan het ziekteproces tijdens MS. De resultaten van Gijs Kooij bieden verschillende nieuwe mogelijkheden om nieuwe therapieën te ontwikkelen die de ziekteverschijnselen van MS verminderen.

Over het MS Centrum Amsterdam
Het onderzoek van Kooij is uitgevoerd aan het VUmc MS Centrum Amsterdam. Dit centrum is in 1998 opgericht en is uitgegroeid tot één van de top vijf MS centra van de wereld. Door het multidisciplinaire karakter werken onder andere neurologen, radiologen, pathologen en celbiologen samen aan het vinden van antwoorden op wetenschappelijke vragen rond MS. Het MS centrum Amsterdam wordt mede gefinancierd door de Stichting MS Research.

Plaats een reactie