Heroïne op medisch voorschrift: de langetermijnuitkomsten

In 1998 startte de eerste proef met heroïne op recept. In 2002 werden de eerste resultaten gepresenteerd. Bij de helft van de deelnemers verbeterde het lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren tegen een kwart van de mensen die methadontherapie volgden.

Het aanvankelijke verzet van de bevolking was in de loop der tijd omgeslagen in steun. Omwonenden gingen de verslaafden beschouwen als ‘onze jongens’. Toch besloot het kabinet Balkenende I in 2003 dat patiënten alleen medisch voorgeschreven heroïne konden blijven ontvangen in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

In 2009 werd dat afgesloten; na een jaar bleek ongeveer dertig procent van de deelnemers te zijn gestopt, na vier jaar bijna zestig procent. Maar de vier op de tien patiënten die doorgaan, houden het vol en vergaat het heel goed, stelt Peter Blanken.

In 2006 startte nieuw onderzoek naar het gebruik van onder andere cocaïne door heroïneverslaafden, vaak gebruikt als stimulerend middel om het dempende effect van heroïne te compenseren.

Promotiegegevens
Promovendus: Dhr. P. Blanken / Geneeskunde
Proefschrift: Heroin-assisted treatment. From efficacy to effectiveness and long-term outcome
Promotor:dhr. prof. dr. W. van den Brink en dhr. prof. dr. J.M. van Ree (UU)
Datum: Vrijdag 25 februari 2011, 14:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie