Herkeuring voor rijbewijs niet meer nodig bij ADHD’ers

De verplichte herkeuring voor het rijbewijs van mensen met ADHD is niet langer nodig. Wel zou de keuring moeten blijven bestaan bij de eerste aanvraag van het rijbewijs.

RDWFotocredits: Mystic_mabel (cc)

Er zijn namelijk aanwijzingen dat ADHD de rijvaardigheid negatief kan beïnvloeden. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

Het is aannemelijk dat mensen met ADHD slechter rijden dan mensen die de aandoening niet hebben. Bijvoorbeeld doordat ze hun aandacht niet goed bij de weg kunnen houden, of doordat ze impulsief en agressief reageren. Daardoor hebben ze een hoger risico op ongelukken dan weggebruikers zonder ADHD. Maar de mate waarin de rijvaardigheid is aangetast, verschilt sterk van persoon tot persoon; er zijn geen subtypes van ADHD’ers waarvan vaststaat dat ze onveilig rijden of vaker betrokken zijn bij auto-ongelukken. Ook is duidelijk dat intelligentie, ziekte-inzicht en rijervaring compenserende factoren zijn: naarmate de rijervaring toeneemt, vermindert het risico op ongelukken.

Het is daarom verstandig de eerste medische keuring en de speciale rijtest die mensen met ADHD moeten ondergaan als ze hun rijbewijs willen halen te handhaven. Daar kan de persoonlijke situatie goed bekeken worden en worden vastgesteld of hun gesteldheid een probleem is op de weg of niet. Nu is het zo dat mensen die door die keuring komen een tijdelijke verklaring van geschiktheid krijgen. Na drie jaar (personenauto’s) of na één jaar (vrachtauto’s en autobussen) moeten zij een herkeuring ondergaan. Die kan worden afgeschaft. Er zijn namelijk geen aanwijzingen uit onderzoek dat ADHD in ernst toeneemt, en rijervaring doet het risico op ongelukken juist verminderen.

Mocht iemand toch herhaaldelijk overtredingen maken en onveilig rijden, dan kan die persoon worden aangepakt met het beleid dat geldt voor alle verkeersovertreders. Voor beroepschauffeurs geldt verder dat ze iedere vijf jaar een arbokeuring moeten ondergaan; als er toch gezondheidsproblemen ontstaan, komen die daar aan het licht.

Plaats een reactie