Herken op tijd een verdachte moedervlek

Van alle soorten kanker is huidkanker de snelst groeiende vorm. Een op de zes Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven mee te maken. Stichting Melanoom heeft een slimme app gemaakt om vlekjes en plekjes op je huid eenvoudig te checken.

Dat is belangrijk want zo herken je op tijd een verdachte moedervlek die mogelijk kwaadaardig is. De app Huidmonitor voor smartphones is gratis te downloaden in de App Store (iPhone) en Google Play Store (Android). Of via www.huidmonitor.nl.

Herken de signalen op tijd
Het aantal gevallen van huidkanker, en ook de sterfte eraan, stijgt schrikbarend. Regelmatig checken van je huid op moedervlekken helpt om huidkanker op tijd te herkennen. Maar hoe weet je of een moedervlek verdacht is? En hoe zie je of hij is veranderd sinds de laatste keer dat je keek?

Marcel Bekkenk, dermatoloog, bedacht hiervoor Huidmonitor. “Regelmatig controleren van je huid is belangrijk. Ook voor jonge mensen, want in 25% van de gevallen is de patiënt jonger dan 50 jaar. Wees dus bewust van veranderingen op je huid. Huidmonitor is hiervoor een handig hulpmiddel. Ontdek je een verdachte vlek ga dan altijd naar de huisarts”.

Hoe werkt Huidmonitor?
De gratis app Huidmonitor installeer je op je smartphone. Vervolgens kun je direct aan de slag. Twee belangrijke functionaliteiten van de app zijn:

• Check
Een snelle check voer je uit door een foto van je vlek te maken en te vergelijken met de grote verzameling voorbeeldfoto’s. Allemaal voorzien van meer informatie: is dit een voorbeeld van een onschuldige moedervlek, een melanoom, of nog iets heel anders? En waar kun je dat aan zien? Zo leer je haast spelenderwijs herkennen waar de gevaren schuilen.

• Volg
Door je moedervlekken met regelmaat te fotograferen, en de plek te markeren op een afbeelding van het lichaam, word je je bewust van verandering. Een belangrijk waarschuwingssignaal. Met een verdachte vlek ga je altijd naar een arts. Je kunt met de app meerdere mensen tegelijk volgen, dus ook je partner of je kinderen doen mee.

Deskundigen
Huidmonitor is ontwikkeld door Stichting Melanoom en mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van een diverse groep sponsoren. Professor W. Bergman van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) leverde de tientallen voorbeeldfoto’s.

Sponsoren: Bristol-Myers Squibb, drukkerij Out, Galderma, Huidfonds, La Roche-Posay, Leo Pharma, Matt Art, Miranda Mania, Reinier de Graaf Groep, en Roche.

Plaats een reactie