Hercertificering Zorg voor Borstvoeding ZGT Hengelo

0
669

Vanaf 1 april 2007 beschikt ZGT Hengelo over het WHO / UNICEF certificaat Zorg voor Borstvoeding. Op grond van een Externe Beoordeling, uitgevoerd op de afdelingen neonatologie/ kinderafdeling en gynaecologie/ obstetrie van ZGT Hengelo, heeft het bestuur van de Stichting Zorg voor Borstvoeding besloten dit driejaarlijkse keurmerk opnieuw aan ZGT Hengelo toe te kennen na een re-assesment. De zorg voor moeder en kind in ZGT Hengelo voldoet daarmee aan hoge internationale kwaliteitseisen.

De Stichting Zorg voor Borstvoeding concludeert dat ZGT Hengelo de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in een kwalitatief goed borstvoedingsbeleid. Het ziekenhuis streeft naar optimale kwaliteit van zorg met respect voor de cliënt en aandacht voor de begeleiding bij borstvoeding. Het voorlichtingsmateriaal is bovendien in meerdere talen beschikbaar. De lijnen voor overleg zijn kort. De verpleegkundigen van de verschillende afdelingen praten met respect over elkaars werk en beide afdelingen voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van moeder en kind. Ook de verloskundigen, de kinderartsen en de gynaecologen dragen het borstvoedingsbeleid van het ziekenhuis duidelijk uit. Er is veel waardering voor het werk van de lactatiekundige en de verpleegkundigen.

Tijdens de Externe Boordeling hebben twee gekwalificeerde onderzoekers van Zorg voor Borstvoeding WHO / UNICEF Certificering voor Nederland gegevens verzameld over de begeleiding bij borstvoeding. Zij maken daarbij gebruik van internationaal ontwikkelde vragenlijsten. In alle landen zijn dezelfde criteria van toepassing. Geïnterviewd zijn onder meer verpleegkundigen, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, lactatiekundigen, moeders en zwangere vrouwen.

Tineke Stegehuis, lactatiekundige: ‘Met de werkwijze van beoordelingscommissie voor hercertificering worden we uitgedaagd om ons borstvoedingsbeleid steeds verder te optimaliseren. Dit verbetert de service naar onze patiënten. Én het keurmerk is een compliment voor onze medewerkers.’