Hepatitis B-inenting voor alle kinderen

Alle kinderen geboren op en na 1 augustus 2011 krijgen een inenting tegen hepatitis B aangeboden. Met de opname van de algemene inenting tegen hepatitis B in het Rijksvaccinatieprogramma volgt de minister van VWS het advies van de Gezondheidsraad. Deze wijziging voorkomt nog meer ziekte door hepatitis B.

Op dit moment krijgen kinderen die een verhoogd risico hebben op hepatitis B deze inenting al. Dit zijn kinderen van een moeder met een chronische hepatitis B-infectie, kinderen van wie tenminste één ouder afkomstig is uit een land waar hepatitis B vaak voorkomt en kinderen met het syndroom van Down. Ook buiten het Rijksvaccinatieprogramma laten al veel mensen zich inenten die risico lopen op een hepatitis B-infectie.

Toch is vaccinatie van kinderen en volwassenen met verhoogd risico niet toereikend om de ziekte hepatitis B in Nederland voldoende terug te dringen. Er komt hepatitis B voor buiten deze risicogroepen. Ook zonder risicogedrag kan je ergens in je leven een besmetting oplopen. Bijvoorbeeld via werk, reizen of een seksuele relatie met iemand die uit een land komt waar veel hepatitis B voorkomt. Ook al is de kans om in Nederland hepatitis B op te lopen relatief klein, de gevolgen van de ziekte zijn groot.

Vaccinatie is een effectieve bescherming tegen hepatitis B. Er is een veilig vaccin beschikbaar waarmee zonder veel extra belasting meer ziekte kan worden voorkomen. Daarom heeft de minister algemene vaccinatie van alle kinderen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden krijgen kinderen een combinatievaccin DKTP-Hib-HepB aangeboden. Dit vaccin wordt al vanaf januari 2006 in het Rijksvaccinatieprogramma gebruikt bij de inenting van kinderen met verhoogd risico.

Nederland volgt nu met de invoering van de algemene hepatitis B-inenting het advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) uit 1992 op. In de meeste (ook Europese) landen zit de vaccinatie al veel langer in het vaccinatieprogramma.

Plaats een reactie