Hepatitis B en C campagne Amsterdamse Chinezen groot succes

Donderdag 5 juli 2012 werden in Sea Palace, Amsterdam, de resultaten gepresenteerd van de in januari 2012 gestarte campagne ‘China aan de Amstel’. Deze campagne onder Amsterdamse Chinezen heeft tientallen mensen opgeleverd die geïnfecteerd bleken te zijn met hepatitis B of C.

Het project, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam, het Nationaal Hepatitis Centrum en de GGD Amsterdam, is hiermee in navolging van opsporingscampagnes in Rotterdam, Utrecht en Den Haag een groot succes. In totaal werd tijdens de Amsterdamse campagne van 733 personen bloed afgenomen., waarvan 39 (5,3 procent) besmet bleken met hepatitis B en 1 (0,1 procent) met hepatitis C. Deze patiënten zijn naar de huisarts doorverwezen en indien nodig doorgestuurd naar behandelcentra.

De grootschalige campagne was bedoeld om de Chinese bevolking in Amsterdam te informeren over oorzaak, gevolgen en behandeling van hepatitis B en C. Deze virussen kunnen een chronische ontsteking van de lever en zelfs leverkanker veroorzaken. Onder autochtone Nederlanders komt hepatitis niet zo veel voor (0,5 procent van de bevolking), maar in China is ongeveer 8 tot 10 procent van de bevolking geïnfecteerd met voornamelijk het hepatitis B virus.

Naar schatting zijn in Nederland ongeveer 60.000 mensen chronisch drager van hepatitis B en ongeveer 40.000 van het hepatitis C virus. Deze infecties worden vaak pas in een (te) laat stadium ontdekt, als zich ernstige gezondheidsproblemen voordoen. Behandeling van deze late complicaties is moeilijk of onmogelijk. Door vroege opsporing worden zowel menselijk leed als hoge zorgkosten bespaard. De laatste jaren zijn er zowel voor hepatitis B als C nieuwe medicijnen beschikbaar gekomen waarmee patiënten in een vroeg stadium behandeld kunnen worden. Hiermee kunnen ook complicaties zoals levercirrose en leverkanker voorkomen worden.

Vervolg
Sinds vorig jaar worden alle pasgeborenen in Nederland gevaccineerd tegen hepatitis B. ‘Goede screening van migranten uit risicogebieden wordt echter nog slechts op ad hoc basis in lokale campagnes gedaan. We hopen daarom dat de positieve resultaten van deze lokale campagnes worden vertaald in structureel landelijk beleid waarin deze bevolkingsgroepen actief worden opgezocht,’ aldus Hilje Logtenberg, hoofd van het Nationaal Hepatitis Centrum.

Ook de Amsterdamse wethouder Zorg, Eric van der Burg is blij met de resultaten: “Goed om te zien dat de campagne zoveel Amsterdamse Chinezen heeft bereikt. En dat besmette mensen die eerst niet wisten dat ze hepatitis onder de leden hadden, nu wel worden behandeld. Deze doelgroep gerichte aanpak heeft heel goed gewerkt.”

Plaats een reactie