Help, ze stoppen CO2 in de bodem!

Op zondag 13 februari om 13.00 uur organiseert GEA Kring Rijnland weer een Leidse Winterlezing in Naturalis. Professor Rien Herber doet onderzoek naar CO2 opslag in lege gasvelden. Nederland heeft gasvelden die de komende decennia leeg raken en in principe geschikt om er CO2 in op te slaan. Hoe ziet zo’n leeg gasveld er uit? Hoe werkt CO2-opslag in een gasveld? Kan het veilig, en hoe zorg je daar voor? Waar kan dit in Nederland gebeuren? Wat kost het? Hoeveel jaar kunnen we hiermee voort? De antwoorden op deze vragen zijn niet alleen actueel, maar ook uitermate boeiend.

Voorstanders zeggen dat het een veilige manier van opslag is en dat het nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen zolang de fossiele brandstoffen nog niet vervangen zijn door betaalbare duurzame energie. Tegenstanders hebben hun twijfels. Is de ophef terecht? Professor Rien Herber, die decennia lang ervaring heeft met de geologie van gasvelden, schetst in zijn lezing een compleet beeld van het fenomeen.

De lezing vindt plaats in de Cinema van Naturalis. Leden van GEA en van NGV en hun gezin hebben gratis toegang op vertoon van de lidmaatschapskaart. Indien u geen lid bent is de lezing gratis op vertoon van een toegangsbewijs tot het museum. Houdt rekening met een kwartiertje wandelen van de ingang van het museum naar de filmzaal. Het kan druk zijn, dus wees op tijd.

De Leidse Winterlezingen is een serie van vier boeiende lezingen over aarde en klimaat die gehouden worden in Naturalis. GEA Kring Rijnland organiseert deze lezingen voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. De sprekers zijn bekende wetenschappers die weten hoe je de nieuwsgierigheid van een breed publiek moet prikkelen. Ze vertellen over hun eigen fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities.

Plaats een reactie