‘Helft van ziektegevallen in Nederland is vermijdbaar’

Meer dan de helft van alle ziektegevallen in Nederland is vermijdbaar. Zoals uiteindelijk de meeste ziekten van de negentiende eeuw zijn uitgebannen, zouden ook de ziekten van nu grotendeels kunnen worden voorkómen. Dit schrijft Erasmus MC’s Johan Mackenbach in zijn boek ‘Ziekte in Nederland’.

Keuzes
Dit vraagt om de juiste keuzes van individu en samenleving. Vooral de politiek zou andere keuzes moeten maken om het ontstaan van ziekten tegen te gaan. De meeste mensen denken dat ziekten als kanker, beroerte en suikerziekte er nu eenmaal bij horen, maar niets is minder waar. Deze en andere ziekten zijn meestal het gevolg van de verkeerde keuzes die we maken, als individu én als samenleving. Wetenschappelijk onderzoek heeft ondubbelzinnig aangetoond dat de gemiddelde Nederlander bijna 10 jaar langer in goede gezondheid kan leven.  Prof. dr. Mackenbach, hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg: ‘Het lijkt wel of we deze waarheid in Nederland niet onder ogen willen zien. In plaats van onze tijd, energie en geld aan preventie te besteden, laten we iedere dag de wachtkamers van huisarts en specialist volstromen om al die onnodige ziektegevallen zo goed mogelijk te behandelen.’

Politieke stem
In zijn boek, dat op 10 maart wordt gepubliceerd, doet Mackenbach onder andere een beroep op de politiek om in hun partijprogramma’s meer aandacht te besteden aan gezondheid. ‘De meeste kiezers vinden een goede gezondheid het belangrijkst, maar veel politieke partijen negeren dat’, aldus Mackenbach. ‘Kiezen voor gezondheid betekent soms kiezen tegen hoge winsten, grenzeloze consumptie, of een snelle reductie van het overheidstekort. Als politieke partijen in hun programma’s meer aandacht besteden aan gezondheid, geeft dat de Nederlander ook de mogelijkheid om met hun politieke stem invloed uit te oefenen op de keuzes die gemaakt zouden moeten worden.’

Gezondere leefomgeving
Mackenbach geeft een overzicht van de oorzaken van ziekte in Nederland, van de mogelijkheden om ziekte verder terug te dringen, en van de keuzes die dat van individu en samenleving zou vragen. De meerderheid van alle ziektegevallen wordt veroorzaakt door bekende factoren in leefomgeving en leefstijl die we ongehinderd hun ziekmakende werk laten doen. Dit aantal kan in Nederland sterk omlaag. Door ons gezonder te gedragen. Door school en werk anders in te richten en door te investeren in een gezondere leefomgeving.

Terug in de top
‘Ooit was Nederland wereldkampioen op het gebied van gezondheid’, vertelt Mackenbach. ‘In de jaren ’70 zijn we weggezakt, omdat we geen vuist konden maken tegen de gezondheidsproblemen van de toegenomen welvaart. Als we kiezen voor minder vrijblijvendheid bij het tegengaan van ziekte, moeten we weer terug kunnen komen in de top.’ (CH/VS)

Plaats een reactie