Hele komkommer geniet de voorkeur

De Nederlandse consument blijft bij de aankoop trouw aan de hele komkommer. Hoewel in het groenteschap be- en (voor)verwerkte producten in opmars zijn, koopt negen op de tien Nederlanders komkommers traditioneel vers en ongesneden.

CucumbersFotocredits: Jim Capaldi (cc)

Ruim vijf procent schaft de groente voorgesneden aan. In Duitsland ligt dit percentage vijf keer zo hoog, blijkt uit de Groente- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw (PT).

In beide landen lust de consument deze vruchtgroente bij voorkeur rauw. In ons land eet een kwart komkommer zo ‘uit het vuistje’, in Duitsland is dit zo’n 10%. Het overgrote deel van de komkommers gaat in de salade; in Duitsland bij 80% van de consumenten, in Nederland bij ruim 65%. Vier op de tien Nederlanders eet komkommer bij een maaltijd met aardappel als basisingrediënt. Brood, pasta en friet scoren ieder circa 15%. De vleeskeuze is veel meer divers.

De Duitse consument verorbert bijna twee keer zoveel Nederlandse komkommer dan we zelf doen. Van de productie van 410 miljoen kilo in 2012, ging ongeveer 302 miljoen kilo de grens over. Daarvan is bijna 196 miljoen kilo bestemd voor Duitsland (bijna 65%). De afgelopen jaren was die afzetmarkt steeds goed voor 60 tot 65% van de buitenlandse afname. Het Verenigd Koninkrijk neemt globaal 15% af. Inclusief re-export komt de totale export van komkommers uit op 405 miljoen kilo. De komkommerimport, met name uit Spanje en in mindere mate België en Duitsland, nam de afgelopen jaren gestaag toe tot ruim 100 miljoen kilo in 2011.

Meer informatie over paprika en recepten zijn te vinden op www.colourfultaste.nl. De site www.veggipedia.nl geeft informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit.

Plaats een reactie