Heel Swaziland ondergaat HIV-test

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een hele bevolking getest en ontvangt men virusremmers als preventiemethode. Swaziland is het land met het hoogste percentage mensen met hiv ter wereld. Gisteren was de aftrap van dit project.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die worden behandeld met virusremmers 96% minder kans hebben om het virus over te dragen dan mensen die niet worden behandeld. Aids-wetenschappers stellen dat ‘als bijna alle mensen op hiv gescreend en behandeld worden, na 5 jaar de overdracht van het virus bijna is gestopt en de epidemie binnen 40 jaar uitgeroeid is.

Het project is een samenwerking tussen de Nederlandse organisatie STOP AIDS NOW!, the Clinton Health Access Initiative (van voormalig VS-president Bill Clinton) en de regering van Swaziland. Het project is mogelijk dankzij een financiering van 8,8 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Dit Droomfonds is bedoeld om nieuwe, moedige en baanbrekende initiatieven mogelijk maken en ruimte creëren om groots en oplossingsgericht te denken.

Plaats een reactie