Heel Europa kijkt verlekkerd naar Nederlandse aanpak voedselverspilling

Voedselverspilling. Iedereen heeft er de mond van vol, maar weinigen weten hoe heet de soep gegeten wordt. Volgens de Nederlandse contractcateraars, verenigd in Veneca, moest dat anders. Het resultaat is een branchebreed onderzoek waar heel Europa verlekkerd naar kijkt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) op 200 cateringlocaties, aangevuld met meer dan 1300 enqu(ee)tes via internet. Uit het onderzoek blijkt de ‘Derving Top-5’ er als volgt uit te zien:

1. Soep (uit pan)
2. Salade (met/zonder dressing uit saladebar)
3. Melk (uit schenkkan)
4. Brood (losse sneetjes/bolletjes)
5. (Karne)melk (voorverpakt)

Er werd ook onderzoek gedaan naar de oorzaken van derving. Dit zijn naast het moeilijk kunnen inschatten van het aantal gasten en dagelijks wisselende smaken:

1. te strikte THT-(tenminste houdbaar tot) datum en
2. te strikte 2-uurs borging regel voor ongekoelde producten.

Voor het aanpakken van bovenstaande twee oorzaken is overleg nodig met de wetgever. Deze staan voor 2012 op de agenda.

Ondertussen is Veneca gestart met een aantal pilots. Deze zijn erop gericht de oorzaken van derving, die binnen de invloedsfeer van de cateringbedrijven vallen, in oplossingen om te zetten. De eerste resultaten van deze pilots worden begin 2012 verwacht.

In deze vorm gezamenlijk onderzoek doen naar voedselverspilling is nog nooit eerder gebeurd. Nederland loopt hierin voorop. Sinds de presentatie van de resultaten kloppen Europese overheden en kennisinstituten steeds luider aan bij zowel de onderzoekers als bij opdrachtgever Veneca.

Plaats een reactie