Heeft ergotherapie meerwaarde bij de ziekte van Parkinson?

Ongeveer 10% van de Parkinson patiënten wordt momenteel doorverwezen naar een ergotherapeut, terwijl nooit goed is onderzocht of ergotherapie een meerwaarde heeft. Daarom is recent een studie (OTiP) gestart naar het effect van ergotherapie op het functioneren in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven bij mensen met de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson is een progressieve bewegingsstoornis. De complexe en veelzijdige symptomen hebben in toenemende mate een negatieve invloed op het dagelijks leven van de patiënten. Ergotherapie richt zich op het helpen verbeteren van het dagelijks functioneren door het geven van strategietraining, adviezen, door het aanleren van andere oplossingen of door het aanbieden van hulpmiddelen. Hierbij staan de vragen en wensen van zowel de patiënt als van zijn of haar meest betrokken naasten centraal.

Er is wereldwijd nooit goed wetenschappelijk onderzocht of ergotherapie een meerwaarde heeft. De OTiP studie is door het UMC St Radboud te Nijmegen opgezet om antwoord op deze vraag krijgen. Maatschappen neurologie in de regio’s Utrecht, Amersfoort, ’t Gooi, Harderwijk, Zwolle, Zutphen en Deventer werken mee aan het onderzoek. Patiënten in die regio’s zullen benaderd worden met de vraag of ze interesse hebben om mee te doen aan de studie. De ergotherapie behandeling wordt geven door ergotherapeuten die extra geschoold zijn in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson (ParkinsonNet therapeuten). Het onderzoek zal drie jaar lopen en wordt gefinancierd door het Prinses Beatrix Fonds en de Parkinson Vereniging.

Plaats een reactie