Heeft een kraanmachinist wel eens hoogtevrees?

Heeft een kraanmachinist wel eens last van hoogtevrees? Waar gaat de lading van een schip naartoe en wie regelt dat? Wie zorgt ervoor dat schepen veilig de haven binnenlopen? En bij welk beroep heb je echte zeebenen nodig?

De familietentoonstelling ‘Havenhelden – van advocaat tot kraanmachinist‘ in het Maritiem Museum Rotterdam laat kinderen spelenderwijs ontdekken welke talenten en vaardigheden iemand nodig heeft voor het uitoefenen van een bepaald beroep in de haven. Ook wordt getoond hoe het beroep in de loop der jaren is veranderd. Kinderen kunnen zelf een hijskraan besturen om de schepen te laden en te lossen of onvervalste kracht laten zien en zo bepalen wie hun havenheld is.De tentoonstelling ‘Havenhelden – van advocaat tot kraanmachinist’ is te zien tot en met 2 oktober 2011.

Niet sjouwen, maar bouwen
De (Rotterdamse) haven is groot en indrukwekkend en biedt toegang tot de hele wereld. Vroeger én nu. Beroepen in de haven zijn wel flink veranderd. Torsten mensen vroeger nog zware balen met goederen op hun rug, tegenwoordig zijn de spierballen vervangen door geautomatiseerde processen en robots. Werken in de haven is dus zeker niet alleen meer voor stoere mannen. In de haven van nu werken duizenden mensen in haast evenveel verschillende beroepen. Als hijskraanmachinist of roeier, maar ook als advocaat of chemotechnoloog.

Wereldbanen uitgelicht
In de tentoonstelling ‘Havenhelden’ worden de leukste, spannendste en meest onverwachte actuele havenberoepen uitgelicht en uitgelegd. Welke opleiding en ervaring hebben deze havenwerkers nodig om hun vak goed uit oefenen, wat dragen zij bij aan het reilen en zeilen in de haven en wat vinden zij eigenlijk van hun werk? De ‘banen tussen wal en schip’ worden in deze interactieve familietentoonstelling in historisch perspectief geplaatst. Bovendien is er veel ruimte voor vermaak.

Een échte havenheld(in)?
Kinderen kunnen bijvoorbeeld ontdekken of zij slim en/of sterk genoeg zijn voor het echte havenwerk. Voor hen is een bezoek aan ‘Havenhelden’ een belevenis, waarin ze een kijkje kunnen nemen in deze spannende wereld. Door middel van vragen en spelelementen maken kinderen kennis met verschillende havenberoepen en kunnen zij zien of ze daarvoor geschikt zijn. Ze kunnen zich toeleggen op de wereld van het laden- en lossen, het binnenhalen van schepen, het leggen van scheepsknopen, maar ook op die van het maken van reclame voor de haven en het oplossen van (logistieke) problemen. En wie er in slaagt de havenopdrachten goed te vervullen, mag zich voortaan een échte ‘Havenheld’ noemen.

Plaats een reactie