Havo en vwo leerlingen aan de slag met medische technologie bij het Medisch Centrum Alkmaar

De afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde van het Medisch Centrum Alkmaar openen 14 april hun deuren voor 36 havo- en vwo-leerlingen uit Alkmaar en omstreken. Deze leerlingen staan op het punt een vervolgstudie te kiezen.

Velen van hen willen later werken in de gezondheidszorg, maar kennen de mogelijkheden (nog) niet van de combinatie gezondheidszorg en techniek. Door praktische opdrachten uit te voeren met medische apparatuur en tijdens een gezamenlijk diner met de specialisten van gedachten te wisselen, komen zij daar nu achter.

Samen met dertig scholen in Noord-Holland wil stichting Bètapartners leerlingen van de bovenbouw havo/vwo op een actieve en verdiepende manier in contact brengen met techniek. Daarvoor hebben zij de ITS Academy opgericht . Bètapartners is een samenwerkingsverband van Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Inholland en Technocentrum Amsterdam en Noord-Holland Noord.

De ITS Academy-excursie naar het MCA is geen gewone excursie. Het begint al bij binnenkomst: alle leerlingen krijgen een witte doktersjas, een badge en een pen. Vervolgens worden zij binnen een uur klassikaal geïntroduceerd in de wereld van de beeldvormende en radiotherapeutische technieken binnen het ziekenhuis. Aansluitend wordt gedineerd met vakspecialisten van hun keuze. En dan gaan ze aan de slag: binnen anderhalf uur maken zij zes opdrachten met behulp van specialisten en uiteenlopende apparatuur, zoals röntgen en MRI-scan.

Zo maken de jongens en meiden de wereld van de radiologie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie van heel dichtbij mee en kunnen ze een meer bewuste studiekeuze maken.

Enige tijd geleden besloot het MCA om havo/vwo jongeren te gaan verleiden tot een technisch beroep in de gezondheidszorg. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn als deze jongeren de smaak van werken met techniek in het MCA te pakken krijgen,” zegt Sonja Janssen, hoofdlaborant nucleaire geneeskunde van het ziekenhuis.

De 36 leerlingen komen van het Petrus Canisius College uit Alkmaar, het Jac. P. Thijsse College uit Castricum en het St. Michaël College uit Zaandam. Deze it’s academy excursie wordt mogelijk gemaakt door het Medisch Centrum Alkmaar, Technocentrum/TOA Noord-Holland Noord en het Holland Health Cluster.

Plaats een reactie