Hoe hoog loopt de spanning op bij het Legioen van Feyenoord tijdens de wedstrijd tegen Ajax op zondag 8 november 2015?
Opel en Feyenoord gaan het uitzoeken door de spanning letterlijk te meten. Honderd supporters van Feyenoord krijgen een hartslagmeter omgesnoerd om hun hartslag te monitoren tijdens De Klassieker. Op deze manier wordt de spanning zichtbaar gemaakt tijdens deze altijd beladen wedstrijd.
Hartstichting
Met dit initiatief willen Opel en Feyenoord aandacht vragen voor het doel van de Hartstichting om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen zes minuten te kunnen reanimeren bij een hartstilstand, zodat er meer levens kunnen worden gered.
Eric Gudde, algemeen directeur Feyenoord: “We grijpen het moment van De Klassieker aan om de spanning die een hart te verduren krijgt in beeld te brengen. Zo’n wedstrijd laat vele Feyenoord-harten enorm snel kloppen. Het is een manier om weer aandacht te vragen voor het belang van een gezond hart en burgerhulpverlening. Een gezond hart kan vele Klassiekers aan, maar als je hart ermee stopt, is het van levensbelang dat je zo snel mogelijk wordt gereanimeerd.”
Hartslag in beeld
FOX Sports zal op zondag 8 november 2015 tijdens het liveverslag van de wedstrijd ruimschoots aandacht besteden aan de hartslag van het Legioen. Tijdens de wedstrijd zal op verschillende momenten de hartslag in de vorm van een infographic in beeld verschijnen. Hiermee kunnen de piekmomenten qua spanning bij het Legioen ook live meegemaakt worden. De honderd supporters die een hartslagmeter zullen dragen – beschikbaar gesteld door kledingsponsor adidas – vormen een representatieve afvaardiging van het Legioen.
Gaat je hart sneller kloppen of staat het even stil?
Opwinding en spannende momenten doen een hart sneller kloppen. ‘M’n hart stond even stil’, zeggen velen bij een spannend moment. Maar wat als je hart er plotseling écht mee ophoudt? Dan is het van levensbelang dat je snel wordt geholpen. En dat willen Opel en Feyenoord samen bewerkstelligen, voor en met de Hartstichting.
Het werven van in totaal 200.000 mensen die kunnen reanimeren om zich aan te melden bij het oproepsysteem is daarbij het centrale doel. Onder de noemer ‘Hand in hand voor het leven’ werd de samenwerking vorig jaar aangekondigd, ter gelegenheid waarvan de Feyenoord-selectie al een reanimatiecursus volgde in De Kuip.
Elke week krijgen zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie binnen zes minuten kan de overlevingskans verdubbelen. Om in héél Nederland binnen zes minuten tot reanimatie over te kunnen gaan – voordat professionele hulpverleners ter plekke zijn – zijn in totaal 200.000 mensen die kunnen reanimeren nodig.
Op dit moment telt Nederland ruim 90.000 vrijwillige hulpverleners. Sinds de lancering zijn er meer dan 15.000 burgerhulpverleners bijgekomen.
Meer informatie
– www.opel.nl/feyenoord/voorhetleven/
Fotocredits: F.Eveleens; Licentie: Creative Commons Attribution 3.0 Unported; Orginele afbeelding is aangepast.