Hartschade voorkomen met nieuw medicijn

In zijn proefschrift beschrijft Fatih Arslan drie nieuwe behandelmethoden om de schade aan het hart na een hartaanval te beperken en het herstel erna te bevorderen.

De eerste toepassing maakt gebruik van werkzame bestanddelen die door stamcellen worden uitgescheiden. Arslan heeft aangetoond dat stamcellen kleine bolletjes uitscheiden die werkzame eiwitten bevatten. Wanneer dit in muizen wordt toegediend blijkt de schade aan het hart na een infarct sterk te verminderen.

Een tweede toepassing maakt gebruikt van sensoren die op witte bloedcellen zit. Na een hartaanval raakt het immuunsysteem geactiveerd zodat de schade aan het hart toeneemt en hartfalen ontwikkelt. Door de sensor op de witte bloedcellen te remmen blijkt in muizen en varkens de schade significant kleiner te zijn.

In de laatste toepassing heeft Arslan een eiwit ontdekt die de bovengenoemde sensoren op witte bloedcellen activeert. Wanneer Arslan dit eiwit uitschakelt, ziet hij dat muizen een betere hartfunctie en overleving hebben na een hartaanval.

Promotiegegevens
Promovendus: Fatih Arslan
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Enhancing Cardiac Repair
Promotor 1: Prof. dr. Dominique P. de Kleijn
Promotor 2: Prof. dr. Gerard Pasterkamp
Datum en tijd: 6/9/2011, 14:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie