Hartoperatie op het witte doek

Het Erasmus MC laat dit jaar tijdens De klinische Les een hartoperatie zien op het witte doek. Ook zal te zien zijn hoe een ingreep werkt bij een patiënt met acuut hartfalen. Experts lichten de beelden op het bioscoopscherm live vanuit de zaal toe.

Aan het woord komen onder meer een cardioloog, een hartchirurg, een echo-laborante, een verpleegkundige en een patiënt. Tijdens het wetenschapsevenement wordt duidelijk hoe belangrijk teamwork is. Belangstellenden zijn op dinsdag 26 oktober welkom in Pathe Schouwburgplein. De toegang is gratis.

De klinische Les 2010 heeft als thema ‘Het hart moet kloppen!’ Hart- en vaatziekten vormen de meest voorkomende oorzaak van gezondheidsproblemen en overlijden in de westerse wereld. In Nederland overlijden gemiddeld dagelijks 112 mensen aan hart- en vaatziekten. Toch boeken onderzoekers en artsen juist op dit terrein veel winst met nieuwe behandelingen. Het Thoraxcentrum van het Erasmus MC voert patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek uit op internationaal topniveau. Het publiek krijgt tijdens De klinische Les een kijkje in het teamwork achter de schermen van topzorg.

Het evenement start om 9.00 uur met een college over operaties bij aangeboren hartafwijkingen. Prof.dr. Jolien Roos-Hesselink, cardioloog, en prof.dr. Ad Bogers, hartchirurg, bespreken een operatie die in 2003 is uitgevoerd. De patiënte van toen is in de zaal aanwezig en vertelt haar kant van het verhaal. Ook Ellen Wiegers, echo-laborante, gaat in op haar werk. Vervolgens gaat cardioloog dr. Peter de Jaegere in op het medisch ingrijpen bij een acuut hartinfarct. Hij laat zien hoe katheters en stents de patiëntenzorg in de afgelopen decennia enorm hebben verbeterd. Hij bespreekt onder meer één van de laatste ontwikkelingen: de biologisch afbreekbare stent. Ook komt een gespecialiseerde verpleegkundige aan het woord.

De Klinische Les is inmiddels uitgeroeid tot een populair evenement in Rotterdam. In Pathé is plaats voor zo’n 400 belangstellenden. Eerder zoemde De klinische Les al in op een wakkere hersenoperatie, een niertransplantatie en een leveroperatie.

De klinische les, ‘Het hart moet kloppen!’, dinsdag 26 oktober, 9.00 – 11.00 uur, Pathé Schouwburgplein, Rotterdam
Toegang is gratis.

Meer informatie en aanmelden: www.erasmusmc.nl/klinischeles

Plaats een reactie