Hartmedicijn niet beschikbaar

Vanaf deze week is het hartmedicatiemiddel digoxine (0,125 en 0,0625 mg) niet langer beschikbaar in de Nederlandse apotheek. De verwachting is dat de fabrikant pas na Pasen weer zal kunnen leveren.

De KNMP waarschuwt dat tot die tijd veel hartpatiënten zonder hun geneesmiddel kunnen komen te zitten. Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat ongeveer 100.000 patiënten in Nederland deze tabletten gebruiken. De komende weken zullen Nederlandse apotheken 25.000 keer misgrijpen door afwezigheid van dit middel in de apotheek.

Patiënten kunnen niet zomaar stoppen zonder eerst een arts te raadplegen. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige, rustige hartslag. Zonder dit geneesmiddel kunnen oorspronkelijke klachten terugkeren en loopt de patiënt het risico op hartritmestoornissen. Kwetsbare patiëntengroepen dreigen vooral de dupe te worden, nu apothekers juist de dosering van 0,125 mg en 0,0625 mg aan ouderen en kinderen afleveren.

De dosering van dit middel komt bijzonder nauw. Bij afwijking van de dosering kunnen zich makkelijk verschijnselen van overdosering voordoen, zoals een zwak en onwel gevoel, wazig zien, verwardheid en hartkloppingen.

Bij afwezigheid van digoxine moet de apotheek op zoek naar een alternatief. De KNMP wijst er op dat er in plaats van de niet-beschikbare doseringen tabletten drie alternatieven zijn. In de eerste plaats is er een drank in de handel die als alternatief kan dienen. Ook is een injectievloeistof verkrijgbaar, die, behalve bij heel jonge kinderen, ‘opgedronken’ kan worden. Voor beide alternatieven dreigt een tekort te ontstaan, nu de vraag naar deze middelen toeneemt.

Tenslotte bestaat de mogelijkheid om tabletten van 0,250 mg te halveren. Dit is alleen acceptabel in noodsituaties omdat het kleine tabletjes betreft en de breukstreep niet ontwikkeld is voor het nauwkeurig doseren maar om het innemen te vergemakkelijken. Voor een tijdelijke periode biedt het breken van tabletten een uitkomst, maar er vindt hierdoor wel variatie in de dosering plaats. Dit is echter te verkiezen boven het niet gebruiken van het middel.

De KNMP betreurt het dat de fabrikant apothekers niet eerder heeft geïnformeerd over de problemen. Hierdoor is een situatie ontstaan, waar apothekers met ‘kunst en vliegwerk’ naar alternatieven moeten zoeken en patiënten moeten behoeden voor problemen.

 

Plaats een reactie