Harten ‘repareren’ met lichaamseigen cellen

Prof.dr. Carlijn Bouten (1967) werkt aan technieken om het menselijk hart en bloedvaten te repareren met lichaamseigen cellen. Ze spreekt vrijdag 13 januari 2012 om 16.00 uur op de Technische Universiteit Eindhoven haar intreerede uit, waarin ze haar visie op de ontwikkeling van haar kennisgebied uiteen zet.

Bouten is al ver gevorderd met de ontwikkeling van buiten het lichaam gekweekte hartkleppen. Ook onderzoekt ze methoden om cellen in het lichaam zelf te stimuleren tot herstel. Dit alles in nauwe samenwerking met ziekenhuizen en chirurgen. Ze heeft hoge verwachtingen van deze vormen van regeneratieve geneeskunde. Bouten bekleedt de leerstoel Cell-Matrix interaction in Cardiovascular Regeneration bij de TU/e-faculteit Biomedische Technologie.

Prof.dr. Carlijn Bouten

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Behandeling van deze ziekten is nu vooral gericht op beperking van weefselschade. In ernstige gevallen worden zieke weefsels – zoals hartkleppen, bloedvaten of hartspier – vervangen of ondersteund door donorweefsel, of door een kunstmatige prothese. Echte genezing vraagt echter om een andere benadering.

De regeneratieve geneeskunde richt zich op functioneel herstel van weefsels en organen via implantatie van levende prothesen, cellen of materialen die weefselvernieuwing bevorderen. In dit nieuwe multidisciplinaire vakgebied werken biomedisch ingenieurs samen met biologen, clinici en materiaalwetenschappers. Bouten richt zich op de optimalisatie van regeneratieve therapieën voor het hart- en vaatstelsel, en specifiek de ‘tissue engineering’ van hartkleppen en bloedvaten en celtherapie voor het hart.

Plaats een reactie