Unieke hardloopwedstrijd door gebouwen VU medisch centrum

Op zaterdag 24 oktober vindt de vijfde VUmc gebouwenloop plaats. Start en finish vinden plaats in de tuin van VUmc. Meer dan 700 deelnemers, waaronder 75 kinderen leggen 1.2, 5 of 10 kilometer af.

Het polikliniekgebouw, zorgeenheden, de hortus botanicus, de parkeergarage, de medische faculteit en de loopbrug tussen poli- en kliniekgebouw maken onderdeel uit van het parcours. Het draaien en wenden in de soms korte stukken gang, de verschillende trappen die deel uitmaken van de route, de verschillende ondergronden en de temperatuursverschillen maken deze hardloopwedstrijd uniek en uitdagend. Twee euro van het inschrijfgeld van iedere deelnemer komt ten goede aan het Learn to Move onderzoek van VUmc centrum voor kinderrevalidatiegeneeskunde en veel lopers geven meer.

Prof.dr. Jules Becher, kinderrevalidatiearts en coördinator van het centrum, neemt vlak voor de start het bij elkaar gelopen bedrag symbolisch in ontvangst. Het Learn to Move onderzoek ontwikkelt een therapieprogramma voor spastische kinderen van 6 tot 12 jaar om hun fitheid en kracht te verbeteren, hun mogelijkheden thuis te verbeteren en ze te laten starten met een sport. Het is namelijk gebleken dat deze kinderen minder fit zijn en minder bewegen dan gezonde kinderen, terwijl ze juist meer dan normaal zouden moeten bewegen om, net als topsporters, maximaal getraind en sterk te zijn.

Maar hoe staat het met de fitheid van de jonge deelnemers aan de gebouwenloop? Daar kunnen de kinderen die aan de gebouwenloop meedoen, maar ook hun broertjes, zusjes of vriendjes op 24 oktober achterkomen! Ze kunnen meedoen aan een paar fitheidtestjes die ook gebruikt worden bij het Learn to Move onderzoek en kunnen zo een fitheiddiploma verdienen.

Eerste VUmc kinderrolstoelprestatierun
Speciaal voor twee patiëntjes met een rolstoel van kinderrevalidatiegeneeskunde is het parcours van de kinderloop aangepast. Zij kunnen trap- en drempelvrij meedoen aan de eerste VUmc kinderrolstoelprestatierun.

In 2005 vond de VUmc gebouwenloop voor de eerste keer plaats, als ludiek openingsevenement van het lustrumjaar van VU medisch centrum. De vele enthousiaste reacties van de deelnemende hardlopers hebben ertoe geleid dat besloten is om de loop voortaan ieder jaar te houden en er telkens een ander goed doel binnen VUmc aan te verbinden. De VUmc gebouwenloop kent alle aspecten van een officiële wedstrijd, inclusief warming-up, verfrissingsposten en prijsuitreiking.

Plaats een reactie