Hanneke Felten is LesbICOON 2013

Tijdens het Lesbian Festival in Den Haag is MOVISIE-medewerker Hanneke Felten uitgeroepen tot LesbICOON 2013.

Pauw & Witteman: Hanneke Felten over jongeren en seksualisering

Zij is winnaar van de landelijke verkiezing voor een rolmodel die zich openlijk inzet voor de emancipatie van lesbische, biseksuele, trans- en queer vrouwen. De andere twee genomineerden uit de top 3 waren Barbara Barend en Marije Janssen. Winnaar in 2012 was Ellie Lust, politiewoordvoerder en voorzitter van Roze in Blauw.

Hanneke Felten is één van de ontwikkelaars van Iedereenisanders.nl, een nieuwe website voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT-) jongeren van MOVISIE en COC Nederland. Daarnaast schreef zij voor hulpverleners de handreiking ‘Ik wou dat ik dood was’, om suïcide onder LHBT-jongeren te verminderen. Eerder deed zij met Judith Schuyf onderzoek naar geweld tegen lesbische vrouwen. Hanneke is naast haar werkzaamheden voor MOVISIE voorzitter van FemNet, het emancipatienetwerk van Groen Links. Ze heeft met haar medebestuursleden o.a. de mogelijkheid van afschaffing van registratie van geslacht en lesbisch ouderschap op de politieke agenda gezet.

Op 19 april 2013 presenteert Hanneke Felten tijdens het V/M-debat haar nieuwe publicatie ‘Kijk jij al door een roze bril?’ MOVISIE heeft dit boekje ontwikkeld om sociaal werkers en andere hulpverleners uit te dagen een ‘roze bril’ op te zetten. Dit om te kunnen zien dat veel LHBT’s zich onzichtbaar maken uit angst of om problemen te voorkomen. Dit doen zij op straat, op school, in zorgcentra en in de buurt, maar ook bij hulpverleners.

MOVISIE vindt het daarom belangrijk dat hulpverleners en andere professionals die met jongeren werken vaker bijgeschoold worden in het begeleiden en ondersteunen van met name LHBT-jongeren. Hanneke Felten: “Dit vinden we een hiaat. Als ik een training geef over het onderwerp zeggen beroepskrachten vooraf vaak dat zij nauwelijks LHBT-jongeren in hun werk tegenkomen. Maar als zij zich vervolgens in de thematiek verdiepen, is de conclusie meestal dat de doelgroep nog te vaak over het hoofd wordt gezien. Doordat op opleidingen en binnen organisaties genderidentiteit en seksuele voorkeur nauwelijks een thema zijn, sturen we hulpverleners nu met een kluitje in het riet.”

De kroning van de LesbICOON is een initiatief van Stichting OndersteBoven en heeft als doel lesbische en biseksuele vrouwen op een krachtige manier zichtbaar te maken. De bekendmaking vond plaats tijdens het Lesbian Festival in Den Haag op 23 maart 2013. Haar MOVISIE-collega’s feliciteren Hanneke met haar verkiezing als LesbICOON 2013.

Plaats een reactie