Handzaam apparaatje bepaalt risico op astma

Het UMC Utrecht heeft een apparaatje ontwikkeld dat in een paar ademteugen de kans op longziekten bepaalt. Ook bij zuigelingen en peuters. Kinderlongarts prof. dr. Kors van der Ent vertelt over de ‘Whistler’ in het julinummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht.

Veel mensen hebben baat bij de nieuwe vinding: ouders, hun kinderen, huisartsen zelf en de kinderlongarts in het ziekenhuis: die ziet straks alleen kinderen die hoogstwaarschijnlijk écht astma of COPD hebben. ‘Nu gooien huisartsen vaak als het ware een muntje op: deze jongen of dit meisje geef ik wel medicijnen, deze niet’, vertelt Van der Ent. ‘Door ter plekke de longfunctie te meten en waardes te bepalen, weten ouders sneller waar ze aan toe zijn. Verder onderzoek is vaak niet meer nodig, en je voorkomt onnodige medicatie.’ Van der Ent verwacht dat het apparaatje tot de standaarduitzet van huisartsen gaat behoren.

Met de Whistler kunnen artsen ook bij hele jonge kinderen de longfunctie meten en zo het risico op astma bepalen. In de Whistler zit een luchtstroomsnelheidsmetertje dat de luchtweerstand en longelasticiteit van de longen meet. Dit werkt bij zuigelingen en peuters door tijdens de rustige ademhaling heel even hun luchtpijp af te sluiten. Via het volume en de snelheid van de ‘leegloopstroom’ rekent de Whistler daarna de longelasticiteit en de weerstand uit.

Het apparaatje kan longziekten voorspellen dankzij de gegevens uit het Whistler-project (Wheezing Illnesses Study Leidsche Rijn). Dat is een een langdurig en grootschalig onderzoek van het UMC Utrecht naar voorspellers van luchtwegaandoeningen bij kinderen. Inmiddels zijn van ruim 2500 kinderen de gegevens over longfunctie en luchtwegaandoeningen verzameld. Het apparaat is ontwikkeld door het UMC Utrecht en Pontes Medical, dat innovatie stimuleert vanuit UMC’s. Lees hier het hele artikel.

Verder in Uniek
Discussie over eiceldonatie en de grenzen van de vruchtbaarheid. Over de leeftijdsgrens voor IVF, het invriezen van eicellen en een financiële beloning voor het doneren van eicellen.

Nieuwe antibiotica: we hebben ze hard nodig, maar niemand wil ze maken. Voor farmaceutische bedrijven loont het simpelweg niet. Drie Utrechtse wetenschappers brainstormen over een oplossing.

Uniek is het relatiemagazine van het UMC Utrecht. Het is online te lezen.

Plaats een reactie