Handvatten voor effectieve behandeling GHB-verslaving

Op donderdag 9 september promoveert Harmen Beurmanjer, onderzoeker bij Novadic-Kentron/Radboud Universiteit Nijmegen, op het proefschrift ‘When the party is over, addressing clinical challenges in patients with GHB use disorders’.

Het proefschrift geeft diepgaand inzicht in het ontstaan van GHB-verslaving en biedt handvatten voor de aanpak ervan.

GHB-verslaving

Een van de meest opzienbarende inzichten uit dit onderzoek is de blijvend positieve houding die cliënten met GHB-verslaving hebben ten aanzien van de effecten van GHB, zélfs als de verslaving al zeer ernstig is en de problemen zeer groot.

Dit komt doordat, in tegenstelling tot wat we zien bij veel andere middelen, GHB weinig voelbare nadelen heeft op de korte termijn.

Neerwaartse spiraal

Cliënten krijgen wel steeds meer last van angst, onthoudingsklachten en problemen met sociaal maatschappelijk functioneren. GHB verdooft dit alles echter tijdelijk en zo ontstaat een neerwaartse spiraal waarin de afhankelijkheid toeneemt.

Schade aan cognitieve vaardigheden

Naast deze problemen veroorzaakt GHB – als gevolg van het veelvuldig in coma raken – schade aan cognitieve vaardigheden, met name het geheugen. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor cliënten om hun situatie te overzien. 

De geheugenproblemen gecombineerd met de positieve associaties, hoge mate van angst en ernstige onthoudingssymptomen maken GHB-verslaving een complexe aandoening die om goede, geïntegreerde zorg vraagt.

Farmaceutische interventies

Beurmanjer bespreekt in zijn proefschrift twee mogelijke farmaceutische interventies die bij Novadic-Kentron zijn uitgevoerd en nader onderzocht. Daarnaast worden adviezen gegeven voor de invulling van de verdere behandeling.

Met deze aanpak hoopt Beurmanjer dat behandelaars en cliënten meer handvatten hebben voor het effectief aanpakken van de GHB-verslaving. GHB kan vanaf een afstandje complex lijken, maar is wel degelijk goed en met succes te behandelen, stelt Beurmanjer.

Hierbij is het van belang dat je als behandelaar als eerste stap vooral hoop uitstraalt en samen kijkt met cliënten waar Nieuwe Kansen voor hun liggen.

Congres

Voor behandelaars wordt, gekoppeld aan het proefschrift, op 10 september 2021 een congres gehouden over de GHB-behandelhandreiking.

Plaats een reactie