“Thuis bevallen is hartstikke mooi, maar het is afgelopen met de flauwekul”, deze woorden sprak de Leidse hoogleraar gynaecologie Jan van Lith uit in de Volkskrant van woensdag 9 mei 2012. Hij is lid van het vooraanstaande landelijke College Perinatale Zorg (CPZ). Binnen deze instantie beheert hij de zware portefeuille Kwaliteitsbeleid.
Zijn uitspraak kwam uitgebreid aan de orde in de Julius masterclass voor leidinggevenden in de geboortezorg. Ondergetekende gaf aan deze groep op 10 mei 2012 gedurende vier uur les over kwaliteitsbeleid. Kwaliteitsexperts als Donabedian, Porter en Schellekens passeerden de revue. Ook de uitspraak van Van Lith was leerstof.
Cursisten vroegen mij wat ik daarvan vond. Mijn antwoord bestond uit vier delen:
1. Professionals in vooraanstaande instanties in de zorg moeten zich onthouden van polariserende uitspraken. Burgemeester Cohen is hun voorbeeld. Zij moeten de boel een beetje bij elkaar houden.
2. Het woord flauwekul is beledigend voor eerstelijnsverloskundigen. Hij had in bovenstaande uitspraak dit woord kunnen vervangen door bijvoorbeeld “traditie”.
3. De uitspraak is onjuist. Ik ken uitstekende transmurale, innovatieve voorbeelden uit Roosendaal en Amsterdam-Oost waar thuisbevallingen hun plek behouden.
4. Ik ken Jan van Lith goed. Hij is een hartelijke, bevlogen en intelligente man. Oordeel niet te hard. Zelfs hoogleraren gaan wel eens in de fout.
Auteur: Prof. dr. A.J.P. (Guus) Schrijvers
Professor Schrijvers bekleedt de leerstoel Algemene Gezondheidszorg bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht.