Grotere prijsstijgingen bij bakker, slager en groenteboer

De prijzen van brood, vlees en verse groente zijn in 2011 in alle winkels gestegen. In de afgelopen vijf jaar was die prijsstijging het sterkst in de speciaalzaken. De prijsstijging in de supermarkten was aanzienlijk minder.

Brood en gebak bijna een kwart duurder bij de bakker
Brood en gebak van de bakker zijn in de periode 2006-2011 ruim 22 procent duurder geworden. Deze stijging is meer dan twee keer zo groot als die van vergelijkbare producten in de supermarkten.

Vooral in 2008 stegen de brood- en gebakprijzen zowel in de supermarkten als in de speciaalzaken sterk. Dat kwam door de hogere grondstofprijzen op de wereldmarkt in dat jaar. In 2010 daalden de prijzen van brood en gebak in de supermarkten. Dat is in lijn met de algehele lichte daling van de prijzen in supermarkten dat jaar.

Vlees stijgt het meest in prijs bij slagers
In de periode 2006-2011 is vlees in de supermarkten met 4,4 procent in prijs gestegen. Dat is ongeveer de helft van de inflatie in diezelfde periode. In 2010 daalden de prijzen van vlees in de supermarkten. Het vlees van de slagers werd in vijf jaar tijd 13,6 procent duurder.

Ook prijzen groenteboeren harder gestegen
Ook verse groenten, aardappelen en vers fruit zijn tussen 2006 en 2011 het meest in prijs gestegen in de speciaalzaak, 11,6 procent. Toch wisten speciaalzaken en supermarkten in 2009 de prijzen van deze versproducten te verlagen. De prijsdaling bedroeg respectievelijk 2,1 en 2,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vanaf 2010 zijn de prijzen in de supermarkten en bij de groenteboer weer in eenzelfde tempo gaan stijgen.

Auteur: Mohammed Kardal

Plaats een reactie