Grote verschillen in homeoboxgen bij kinderkanker

Ingrid Revet onderzocht verschillende vormen van kinderkanker: het neuroblastoom (zeer kwaadaardig), ganglioneuroom (goedaardig) en ganglioneuroblastoom (tussen kwaadaardig en goedaardig in). Door vergelijking van het RNA van deze tumoren ontdekte ze grote verschillen in de homeoboxgenen.

Dit zijn eiwitten die betrokken zijn bij het kopiëren van DNA in RNA en dus ook bij de aanmaak van eiwitten door de cel. Homeoboxgenen kunnen grote groepen RNA aanzetten en zo het programma van een cel omgooien. De cel differentieert (specialiseert) zich dan bijvoorbeeld tot een ander celtype.

Als men homeoboxgen MSX1, waarvan veel RNA aanwezig is in de goedaardige tumoren, aanschakelde in kwaadaardige neuroblastoma-tumorcellen, leidde dat tot langzamere celdeling en andere differentiatieprogramma’s. Belangrijk, omdat het aanzetten van differentiatieprogramma’s in neuroblastoma er wellicht voor kan zorgen dat cellen zich specialiseren en stoppen met ongecontroleerde celdeling. Homeoboxgen MEIS1 schakelden de onderzoekers juist uit omdat het in extra grote hoeveelheden aanwezig is in kwaadaardige tumoren. Ook dat leidde tot langzamere celdeling, hoewel via andere differentiatieprogramma’s dan bij MSX1.

Promovendus
Mevrouw I.M. Revet / Faculteit Geneeskunde

Proefschrift
Homeobox genes in neuroblastoma

Datum
Donderdag 20 mei 2010, 14:00 uur

Promotor
Dhr. prof. dr. R. Versteeg

Locatie
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie