Grote subsidie voor onderzoek naar de stamboom van immuuncellen

De European Research Council (ERC) heeft een Advanced Investigators Grant van 2,5 miljoen euro toegekend aan Ton Schumacher, onderzoeker van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Met dit geld zal Schumacher onderzoek doen naar celdifferentiatie via een soort ‘vaderschapstest’ voor immuuncellen.

Vaderschapstest
Het onderzoek van Schumacher richt zich op de ontwikkeling van nieuwe technologieën waarmee individuele (immuun)cellen kunnen worden voorzien van genetische markers. Deze genetische markers stellen de onderzoeker in staat om te bepalen of celpopulaties, met bijvoorbeeld een verschillende functie of locatie, van dezelfde voorlopercellen afkomstig zijn.

Schumacher noemt het zelf “een soort vaderschapstest voor immuuncellen”. Hiermee kan de celdifferentiatie, de verscheidenheid aan en verspreiding van cellen, in proefdiermodellen worden gevolgd. Deze kennis is van belang voor een succesvolle aanpak van virussen en tumorcellen via vaccinatie of immuuntherapie.

Grensverleggend
De ERC, sinds 2006 actief om grensverleggend onderzoek te stimuleren, is een Europese organisatie die jaarlijks grants toekent aan de grootste wetenschappelijke talenten in Europa. Met de toekenning van de grant aan Schumacher scoort het in Amsterdam gevestigde NKI-AVL bijzonder goed. Vorig jaar en begin dit jaar kende het ERC ook al drie grants toe aan de onderzoeken van Rene Bernards, Titia Sixma en Jacques Neefjes.

Plaats een reactie