Grote sterfte en ondervoeding in vluchtelingenkampen Zuid-Sudan

Nieuw onderzoek van Artsen zonder Grenzen wijst erop dat de uiterst erbarmelijke levensomstandigheden in vluchtelingenkampen Batil en Yida in Zuid-Sudan tot rampzalige sterfte en ondervoeding leidt. In Batil kamp is één op de drie kinderen ondervoed; in Yida overlijden er elke dag vijf kinderen.

Veel kinderen zitten gevangen in een vicieuze cirkel van ondervoeding en ziekte. Artsen zonder Grenzen werkt met man en macht in alle vier kampen waar vluchtelingen uit de Sudanese Blauwe Nijlstaat en Zuid-Kordofan/Nubagebergte worden opgevangen en biedt er de meeste medische zorg. ‘Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp, maar er moet dringend meer hulp komen om een humanitaire catastrofe af te wenden,’ zegt Bart Janssens van Artsen zonder Grenzen vanuit het Batil kamp.

‘Door het regenseizoen zijn deze kampen verworden tot de nachtmerrie van elke vluchteling,’ vervolgt Bart Janssen van Artsen zonder Grenzen. ‘Er is bijna niets van de toegangswegen over en dat maakt het enorm moeilijk om de omstandigheden in het kamp te verbeteren. Aangezien diarree de grootste doodsoorzaak is in de kampen, is er vooral behoefte aan meer hulp op het gebied van water en sanitatie. In Batil moet er vooral gerichte voedseldistributie worden gedaan.’

Per week voert Artsen zonder Grenzen meer dan 9.000 medische consulten uit, behandelt zij 2.300 ondervoede kinderen en neemt de organisatie 150 patiënten op voor verpleging in haar veldhospitalen en hulpposten in de vier kampen Batil, Doro, Yamam en Yida. Meer dan 180 internationale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen zijn uitgezonden, en er wordt nog versterking gestuurd.

Er bevinden zich zo’n 34.000 vluchtelingen in het Batil kamp, in deelstaat Boven-Nijl. 27,7 procent van de kinderen is ondervoed; 10,1 procent is ernstig ondervoed wat vijf keer boven de alarmdrempel ligt. Van de kinderen jonger dan twee jaar is zelfs 44 procent ondervoed en 18 procent ernstig ondervoed (eerste resultaten van een epidemiologische studie tot en met 31 juli). Meer dan 2 op elke 10.000 kinderen onder de vijf is de afgelopen 4 maanden overleden.

In het Yida kamp in de deelstaat Unity verblijven 55.000 vluchtelingen. Hier sterven er elke dag 4 op elke 10.000 kinderen onder de vijf, meestal als gevolg van diarree of infecties. Het sterftecijfer bij volwassen bedraagt 2 per 10.000. Beide cijfers liggen op het dubbele van de alarmdrempel (onderzoek tot en met 27 juli). Uit de studie blijkt dat er onder 8 op elke 10 families in de kampen de afgelopen twee weken iemand ziek is geworden. Artsen zonder Grenzen heeft het aantal bedden in haar veldhospitaal verdubbeld om het groeiend aantal ernstig zieken op te kunnen vangen.

Meer dan 170.000 vluchtelingen hebben een uitputtende tocht ondernomen vanuit de Blauwe Nijlstaat en Zuid-Kordofan om conflict en voedselonzekerheid te ontvluchten. Mensen moesten wekenlang lopen waarop zij in zwakke gezondheid de vluchtelingenkampen bereikten.

Plaats een reactie