‘Grote stap vooruit in onderzoek naar ADHD en verslaving’

Met de lancering van de website www.adhdandsubstanceabuse.org is het Internationale Netwerk ADHD en Verslaving (ICASA) officieel een internationale stichting. “Een grote stap vooruit in het onderzoek naar ADHD en verslaving”, aldus ICASA-directeur Geurt van de Glind van het Trimbos-instituut.

“ICASA maakt het mogelijk om innovatief onderzoek op te zetten met een team van international deskundigen en zo bij te dragen aan meer kennis over de relatie tussen ADHD en verslaving”, stelt Sharlene Kaye van het National Drug and Alcohol Research Centre in Australië.

ICASA (International Collaboration on ADHD and Substance Abuse) is een international netwerk van meer dan 40 wetenschappers uit 11 EU-landen, de Verenigde Staten en Australië met één gemeenschappelijk doel: zorgen dat minder mensen met ADHD verslaafd raken door een betere herkenning, diagnose en behandeling van zowel ADHD als verslaving.

Op dit moment lopen er drie verschillende studies. Een internationale studie om te onderzoeken hoe vaak ADHD voorkomt onder verslaafden. Een tweede genetische studie onder diezelfde verslaafden om na te gaan of er genetische aanleg is bij een specifieke groep ADHD patiënten voor het ontwikkelen van een verslaving. Tot slot wordt gekeken of middels een nieuwe innovatieve internetapplicatie mensen op ADHD kunnen worden gediagnosticeerd.

Verder zijn er twee nieuwe studies in ontwikkeling: een naar de genetische oorsprong van verslavingen en een tweede naar het effect van lichamelijke beweging op mensen met ADHD en verslaving.

Over ADHD en verslaving
Onder mensen met een verslaving is 15-30% ook gediagnosticeerd met ADHD. Er is steeds meer bewijs dat ADHD is een risicofactor in het ontwikkelen en in standhouden van een verslaving. Zo is ADHD geassocieerd met gebruik op jongere leeftijd van verslavende middelen, sneller verslaafd raken en meer problemen met het gebruik van middelen.

Er is weinig bekend over het voorkomen van ADHD in Europa onder verslaafden, er is geen prevalentie studie uitgevoerd. Veel ADHD-patiënten zijn niet als zodanig gediagnosticeerd en ontberen daardoor ook de juiste behandeling. Ook is er nog geen langdurig en systematisch onderzoek gedaan naar het effect van ADHD-behandelingen op het verloop van verslavingen. Het doel van ICASA is meer kennis vergaren en het bewustzijn rondom ADHD en verslaving vergroten.

Meer informatie: www.adhdandsubstanceabuse.org

Plaats een reactie