Grote opkomst meisjes op Eerste Nederlandse ‘Night of the Nerds’

0
947

De eerste Nederlandse Night of the Nerds trok op zaterdagavond 9 oktober zo’n 1000 nerds naar science center NEMO in Amsterdam. De Night is vooral bedoeld voor 16- tot 20-jarigen die meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in wetenschap en techniek. Opvallend was de grote deelname van meisjes.

De Night of the Nerds bood een uitgebreid programma met clinics van dj’s en vj’s, gamers en chemische koks. En er waren drukbezochte lezingen over onderwerpen als 3D printen, augmented reality, duurzaamheid en ruimtevaart.

De avond had ook als doel om de nerd eens in het zonnetje te zetten. Daar is de tijd rijp voor want de nerd wordt steeds meer gezien als hot & handsome.

Uit een onderzoek dat afgelopen week verscheen in opdracht van de Night of the Nerds blijkt dat Nederland steeds meer waardering heeft voor nerds, en hen een grote rol toebedeelt in toekomstige technologische ontwikkelingen. Maar is er ook nog steeds het stereotype van de wat wereldvreemde, sociaal onhandige jongen met een grote bril. En Nederland denkt dat meisjes slechts een kwart uitmaken van de totale groep nerds.

Op de Night of the Nerds bleek hoezeer dat beeld moet worden bijgesteld. Ongeveer de helft van de bezoekers bestond uit meisjes, die volop aan alle activiteiten deelnamen, of het nou ging om beeld- en geluidbewerking en de ins & outs van 3D mapping, of het eten van bloemen en insecten. Zo werd de eerste Night of the Nerds niet alleen het toneel van ‘nerdy’ inhoud in een feestelijke sfeer, maar bracht de avond voor het eerst ook echt aan het licht dat meisjes durven uit te komen voor hun interesse in techniek en wetenschap.