Grootste ambulance-optocht ooit in Utrecht

In een stoet van meer dan 150 meter lang rijden op 9 oktober 37 ambulances van nu en van vroeger in grootse optocht van FC Utrecht stadion naar het UMC Utrecht. De ambulances vertrekken om 10.00 en worden begeleid door politiemotoren en brandweer. Na 11.30 uur stellen zij zich op tussen AZU- en WKZ-gebouw.

Er rijden hypermoderne ziekenauto’s, motoren, bikes en zelfs een ambu-boot mee. Ook zie je diverse oude en nieuwe, grote en kleine, militaire ambu’s en een heuse verhuiswagen die omgebouwd is voor transport van ernstig zieke mensen.

Op het terrein tussen AZU- en WKZ zijn onder andere MOGOS en een Veldhospitaal te zien van het 400 Geneeskundig Bataljon van de Landmacht, die net terug zijn uit Afghanistan. De GHOR, organisatie van rampenbestrijding Utrecht toont je de opblaasbare SIGMA tent en hun RODE KRUIS medewerkers vertellen je alles wat je maar wilt weten over hun werk.

Ook mag je onder leiding van de BEDRIJFSBRANDWEER van het UMC Utrecht ervaren hoe het is om in dichte rook je weg naar buiten te vinden. Jeugd en Volwassen EHBO werken samen met de Spoedeisende Eerste Hulp van ons ziekenhuis en laten je zien hoe het Annie Ademnood en Peter Pechvogel vergaat, gelukkig valt alles mee! En natuurlijk staan alle ziekenauto’s opgesteld en je mag iedereen het hemd van de broek vragen.

Bijzonder is de grote collectie oude en hypermoderne ziekenauto’s, militaire ambulances, motoren en andere voertuigen. Er is zelfs een verhuiswagen die omgebouwd is voor transport van ernstig zieke mensen. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in het mobiele operatie- en IC complex van de landmacht en het veldhospitaal, beide net terug uit Afghanistan. SIGMA, de organisatie van rampenbestrijding, laat zien wat er allemaal komt kijken bij de opvang van slachtoffers bij rampen.

Ook staan er tenten van het Rode Kruis en de Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMC Utrecht waar van alles te leren is over eerste hulp bij grote en kleine ongelukken. De bedrijfsbrandweer doet brandweeroefeningen.

Het evenement past binnen de activiteiten die het UMC Utrecht organiseert in het kader van haar tienjarig bestaan. Zo is er naast deze optocht op zaterdag 9 oktober van 10.00-16.00 uur een open dag met veel doe-dingen en publiekslezingen. Voor het volledige overzicht van activiteiten, zie www.umcutrecht.nl/opendag.

De ambulanceoptocht is georganiseerd in samenwerking met Levende Geschiedenis Onbegrensd (www.levendegeschiedenisonbegrensd.nl).

Plaats een reactie