Grootschalig onderzoek LUMC naar oorzaken van ziekte bij mensen met obesitas

Tussen juni en december 2011 ontvangen alle inwoners in de gemeente Leiderdorp tussen de 45 en 65 jaar een uitnodiging om mee te doen aan de NEO studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De NEO studie (Nederlandse Epidemiologie van Obesitas) is een grootschalig onderzoek naar de oorzaken van ziekte bij mensen met overgewicht of obesitas.

Inwoners ontvangen de uitnodiging op basis van een selectie op leeftijd uit de gemeentelijke basisadministratie. Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat zowel mensen met een normaal gewicht als mensen met overgewicht meedoen. Iedereen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar wordt dus uitgenodigd om mee te doen aan de NEO studie.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Deelnemers vullen van tevoren twee vragenlijsten in en verzamelen urine. Vervolgens komen ze een ochtend naar het LUMC voor verschillende metingen, waaronder een vetpercentagemeting, bloedafnames en hart-, vaat- en longfunctietesten. Sommige deelnemers zullen ook een MRI-scan, een stofwisselingsmeting of een hartritmemeting ondergaan. De onderzoeksuitslagen over gewicht, bloeddruk, cholesterol, glucose (suikergehalte), nierfunctie en longfunctie worden per brief aan deelnemers bekend gemaakt. Ook ontvangen deelnemers een lunchbon en eventuele reiskosten worden uiteraard vergoed.

Overgewicht is een medeoorzaak van veel verschillende ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, nierfalen, gewrichtsproblemen en depressies. Met dit onderzoek wil het LUMC een antwoord vinden op de vraag waarom de ene persoon met overgewicht ziek wordt, en de ander niet. Hiervoor worden gegevens van in totaal 6.000 volwassenen met overgewicht of obesitas in Leiden en omstreken verzameld.

Ga voor meer informatie naar de website: www.neostudie.nl

Plaats een reactie